Jongens (9) onder curatele na doodpesten van peuter

Twee negenjarige jongens in Lelystad die betrokken waren bij de dood van een driejarig meisje uit hun buurt, worden onder psychiatrische begeleiding gesteld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij zaken met minderjarige verdachten is het ongebruikelijk dat justitie mededelingen doet over omstandigheden. In dit geval wordt daarvan afgeweken omdat er in de wijk waar de kinderen wonen, veel onrust is ontstaan. Bewoners hebben een handtekeningenactie georganiseerd om de ouders van de jongens te dwingen de wijk te verlaten. De buurtbewoners zullen door de gemeente over de ontwikkelingen in de zaak worden geïnformeerd.

Uit het enkele dagen geleden afgeronde politieonderzoek blijkt dat er tussen Daisy en de twee jongens al een halfjaar sprake was van pesten en jennen. Op 5 februari speelden ze alledrie bij een slootje. Michael en Kevin spraken af het meisje te gaan plagen door haar het ijs op te sturen en haar er niet meer af te laten. De jongens, die beseften dat het ijs onbetrouwbaar was, hebben Daisy met een tak op de bevroren sloot geduwd. Ze verhinderden haar op de kant te klauteren en schopten en sloegen haar.

Daisy zakte op een gegeven moment door het ijs. Michael en Kevin hebben daarnaar staan kijken zonder een poging te doen om het meisje te helpen of hulp in te roepen. Pas na een tijdje, toen er ook andere kinderen waren bijgekomen, zijn de jongens de moeder van Daisy gaan waarschuwen.

Enkele dagen later overleed het meisje in het ziekenhuis. De eerste twee weken daarna heerste er in de buurt vooral verslagenheid. Dat sloeg om toen de moeder van Daisy anderhalve week geleden de landelijke pers informeerde. In de berichtgeving werd gerept van volkswoede die zou zijn ingegeven doordat het tweetal vanwege hun leeftijd niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Vrijwel niemand in de buurt kende toen echter de ware toedracht, omdat justitie en politie weigerden opening van zaken te geven. Eerst werd gezegd dat er voor terughoudendheid was gekozen om de gevolgen voor de betrokkenen te beperken. Persofficier H. Moraal zei gisteren dat het politieonderzoek werd afgewacht.

Vorige week werden de jongens op last van de kinderrechter onder toezicht van een instelling voor gezinsvoogdij geplaatst. De rechter besloot hiertoe om de situatie in de wijk 'beheersbaar' te houden. De Raad voor de Kinderbescherming wil dat deze maatregel een definitief karakter krijgt. De benoeming van een gezinsvoogd betekent niet dat de ouders het ouderlijk gezag is ontnomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden