Postuum John Paay 1925-2019

John Paay (1925–2019): Bandleider en stille kracht achter Star Sisters

Hij was vooral bekend als ‘de vader van’, maar John Paay was zelf ook muzikaal begaafd. Hij leidde meerdere bigbands en had zijn eigen muziekstudio.

John Paay. Beeld .

Hij was bekender als vader van de zangeressen Patricia Paay en Yvonne Keeley dan als muzikant, arrangeur en bandleider. Toch behoorde hij tot de groten van de Rotterdamse muziekscene.

Tien jaar was hij in Duitsland leider van de bigband John Paay Orchestra. En daarna leidde hij in Nederland de bigband The Evergreens. Hij had zijn eigen studio Soundhouse in Schiedam. ‘Veel reclames werden er opgenomen’, vertelt Yvonne Keeley. ‘Van Omo wast schoon tot sauzen van Calvé. De hele studio had hij zelf gebouwd. En het had een waanzinnig goed geluid.’

John groeide op in Rotterdam-Zuid als zoon van een viool spelende stukadoor. Eigenlijk wilde John op pianoles, maar zijn vader vond vioolles beter omdat bij dit blinde instrument het muzikaal gevoel beter werd ontwikkeld.

Vlak na de oorlog kreeg John de kans om met muziek maken zijn brood te verdienen. Overal vonden bevrijdingsfeesten plaats. Met de verdiensten kocht hij een altsaxofoon. Bij het Rotterdams conservatorium kreeg hij lessen in arrangeren en dirigeren. ‘Zorg dat je de beste wordt’, zei zijn vader.

Voordat hij de opleiding had afgemaakt, veranderde hij de naam Paaij in het internationaal beter klinkende Paay en richtte zijn eigen John Paay Orchestra op met twee saxofonisten, een pianist, een gitarist, een violist, een bassist en een drummer. Ook zijn zus Telma zong in deze band. In 1957 emigreerde zij naar de VS. ‘Mijn vader wilde er zelf ook naartoe, maar mijn moeder wilde niet’, zegt Yvonne. Tien jaar toerde hij door Duitsland, eerst met swingmuziek van Glen Miller en Count Basie langs daar gelegerde Amerikaanse militairen en later met schlagers en operettemuziek langs Duitse clubs. ‘Voor de Duitsers was ik Herr Kapellmeister, want daar keken ze tegen een dirigent op. In Nederland was het: he joh, speel nog eens een deuntje of houd op met dat kattengejank!’ zei hij ooit in een interview.

Hij trouwde in Duitsland en kreeg twee dochters. Toen de oudste, Patricia, in 1955 naar de lagere school moest, besloot hij terug te keren naar Rotterdam. Hier richtte hij een nieuwe bigband op: The Evergreens, die onder meer met zijn eigen gearrangeerde en gecomponeerde nummers optredens verzorgde in Rutex aan de Lijnbaan. Omdat Patricia minderjarig was, mocht ze eigenlijk niet meezingen. Maar dankzij impresario Lou van Rees kon hij met een aantal medemuzikanten ook optreden bij de cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn. Buiten de territoriale wateren golden de Nederlandse arbeidswetten niet.

John Paay had op dat moment al zijn eigen muziekstudio. In de studio werden covers gemaakt van populaire nummers van andere artiesten, die door V&D tegen ramsjprijzen in de schappen werden gelegd. ‘Lp’s waren met 30 gulden duur’ zegt Keeley. ‘Dan speelde je de muziek na en imiteerde Patricia de stem van bijvoorbeeld zangeres Connie van den Bos.’

In 1982 gaven John en zijn vrouw en twee dochters in de TV Show een optreden als The Andrews Sisters. Het vormde de aanzet tot de oprichting van de succesvolle damesgroep The Star Sisters. Keeley: ‘Mijn vader adviseerde producent Jaap Eggermont welke instrumenten er gebruikt werden in de jaren veertig en hoe het gearrangeerd moest worden. En hij hielp Patricia en mij met het uitzoeken van de verschillende harmonieën.’

Tot zijn 78ste zou hij blijven spelen. In 2000 verscheen nog de maxisingle Daddy van Patricia Paay en the John Paay Orchestra. Zijn laatste kunstje was een aantal dirigeerlessen aan zijn dochter Patricia voor het tv-programma Maestro in 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden