PostuumJohn Drieskens (1942-2019)

John Drieskens liet de ‘Pano’ nog één keer opleven

John Drieskens was een veelzijdig journalist en de eerste biograaf van Johan Cruijff. Maar zijn hoogtepunt was het blad Panorama, waar hij begon bij sport.

John Drieskens. Beeld
John Drieskens.

‘Het feit dat ik hoofdredacteur van Panorama was, bewijst dat ik bestaan heb. Eigenlijk ben ik nog steeds hoofdredacteur zoals de president van Amerika voor altijd de president van Amerika blijft’, zei hij in 2018 tegen de geriater in het ziekenhuis.

John Drieskens was daadwerkelijk de baas van Panorama in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, de glorietijd van tijdschriften. Toen haalde de ‘Pano’ wekelijks een oplage van 200 duizend. Er was nog geen Peter R. de Vries op de buis. Er waren alleen publieke zenders die nauwelijks iets deden aan seks, misdaad en sensatie.

Drieskens’ naam zal zeker ook herinneringen oproepen aan Cupstukken, het boek dat hij begin jaren zeventig schreef met Johan Cruijff. Hierdoor kan hij de eerste Cruijff-biograaf worden genoemd.

Sinds 1988 had hij zijn eigen mediabedrijf waar zijn zoon Jürgen als leerling was aangenomen. Jürgen: ‘Hij heeft nog tot 2012 gewerkt. We hebben tijdschriften gemaakt, televisieseries en veel andere dingen.’ John Drieskens overleed 3 maart in PG Dijk en Duin in Castricum, waar hij wegens alzheimer was opgenomen. Peter Heerkens, vriend en voormalig collega noemt hem ‘een bevlogen journalist die geen blad voor de mond nam’.

Jeugdkampioen dammen

Drieskens werd in het oorlogsjaar 1942 geboren in Rotterdam als de zoon van een voormalig gerant op de Holland-Amerika Lijn. De kleine ‘Dries’ groeide op onder warme omstandigheden. Niet alleen omdat hij een nakomertje was, maar ook door het overlijden van een broertje, in 1937, met ‘benauwdheid op de borst’. Hij had talenten. Zo werd hij jeugdkampioen dammen in de Maasstad, maar ook schopte hij het bijna tot het eerste elftal van profclub Xerxes-DHC. ‘Hij was ausputzer en als de scheids even niet keek, verdween de spits zonder enig probleem onder het gras’, aldus Jürgen.

Als journalist begon hij bij de katholieke regionale krant Noordhollands Dagblad in Hoorn. Daarna werkte hij voor het Dordts Dagblad, De Tijd en De Stem,voordat hij sportverslaggever werd bij het blad Kick, waarvoor hij in 1974 naar het WK Voetbal in Duitsland ging. Toen de stekker uit het blad werd getrokken, vroeg hoofdredacteur Gerard Vermeulen van de Panorama hem voor dit blad te gaan werken. Hij werd sportverslaggever, chef sport en chef eindredactie.

Commercieel denken

Nadat Vermeulen was vertrokken en Jan Heemskerk sr de nieuwe hoofdredacteur was geworden, begon het blad te kwakkelen. Er werd in 1981 een coup gepleegd, waarbij Drieskens tot nieuwe hoofdredacteur werd benoemd. Het blad krabbelde op dankzij de formule van veel bloot en misdaad. Met verhalen over het pornoverleden van Willeke van Ammelrooy en cocaïne in ’t Gooi kwam de oplage weer boven de 300 duizend. ‘Onze doelgroep is duidelijk. Lage opleiding: mulo of lts. Beneden modaal salaris. Dertiger.’ Zijn zoon Jürgen Drieskens: ‘In die tijd zat ik op de School voor Journalistiek in Utrecht. Journalistiek was de Volkskrant of de NRC het summum. Maar er was heel wat meer en daar moest je gewoon commercieel denken. Daar had ik in die tijd nog wel eens flinke debatten over.’ In 1986 moest Drieskens plaatsmaken voor Ton in ’t Veld, die er een wat zurig rechts blad van wilde maken. Het werd geen succes.

Drieskens had een bijzondere band met Frans Nypels, de in 2011 overleden hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad. Hij paste met zijn vrouw af en toe op diens dochtertje. Later kreeg Drieskens zelf nog een dochter die bij de geboorte een hartafwijking had en aan wie hij zeer verknocht was. Dat zij in 1990 overleed bij een auto-ongeluk raakte hem diep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden