Johannes Paulus II vraagt vergiffenis voor zeven zonden

In een wereldwijd uitgezonden mis in de basiliek van St Pieter heeft paus Johannes Paulus II zondag vergiffenis gevraagd voor alle zonden en misdaden, gepleegd uit naam van de rooms-katholieke kerk in de afgelopen eeuwen....

Van onze correspondent

Het grootschalige 'mea culpa' werd in Rome tevens gevolgd door duizenden pelgrims, die zich op het plein voor de kerk hadden verzameld.

De 'dag van vergiffenis', een van de hoogtepunten in het huidige Heilige Jaar, is twee jaar lang voorbereid door een commissie van dertig katholieke theologen. Opdracht, zo zei de paus gisterochtend, was een 'diepgaand gewetensonderzoek', met als doel een 'reiniging van het geweten' van alle christenen.

Het vragen om vergiffenis past in de joods-christelijke traditie; het op grote schaal erkennen van ernstige misstappen, 'gepleegd in naam van de waarheid', wordt algemeen als uniek beschouwd. Volgens de katholieken is de paus, als plaatsvervanger van Christus, immers onfeilbaar en hadden zijn voorgangers derhalve ook nooit fouten kunnen maken.

De commissie kwam tot zeven 'hoofdzonden', waaronder de verschillende schisma's in het christendom, de vervolging van andersdenkenden en het achterstellen van vrouwen. Geassisteerd door vijf kardinalen en twee bisschoppen vroeg de paus vergeving voor alle zeven door zijn theologen geformuleerde zonden.

In zijn gebed ontbrak een referentie aan homosexuelen, die vorige week hadden geprotesteerd tegen het feit dat het Vaticaan hen nog steeds discrimineert.

De omstreden rol van de rk-kerk tijdens de shoah werd evenmin genoemd. In algemene zin vroeg Johannes Paulus II echter wel vergiffenis voor het onrecht dat joden door christenen is aangedaan. Rabbijn David Rosen, een prominent theoloog in de joods-katholieke relaties, noemt dit een doorbraak.

Letterlijk zei kardinaal Edward Cassidy: 'In het besef van het lijden van het volk van Israël in de loop van de geschiedenis zullen christenen erkennen dat niet weinigen van hen zonden hebben begaan jegens het volk van het verbond.' De paus antwoordde: 'Wij zijn diep bedroefd door het gedrag van hen die de joden hebben doen lijden en vragen om vergeving.'

Nog deze maand gaat de paus op pelgrimage naar Israël, waar hij ondermeer de heilige steden Nazareth, Betlehem en Jerusalem zal bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden