Jezus sleept in trainingspak met het kruis

Er zijn nog een paar honderd mensen in Nederland die weten dat Kerstmis iets te maken heeft met de geboorte van Jezus....

Welnu, de staties zijn veertien belangrijke plaatsen op de tocht die Jezus, slepend met het kruis, naar de berg Golgotha heeft afgelegd. In vrijwel elke katholieke kerk ter wereld is deze lijdensweg in de vorm van een beeldverhaal aanwezig: geschilderd, gebeeldhouwd of uit hout gesneden. Maar er werd nog nooit een strip over gemaakt.

Tekenaar Jeroen de Leijer, afkomstig uit het katholieke Tilburg, wist wat hem te doen stond en doopte zijn devote pen in eigentijdse inkt. De Leijer is de geestelijk vader van de striphelden Eefje Wentelteefje en Berrie de Bebber, dus we waren enigszins voorbereid. Maar dat zijn Jezus in trainingspak zou eindigen, was toch wel een verrassing.

De vrijzinnige interpretaties van De Leijer zijn afgedrukt in de bundel Horror Vacuï! - Een docudrama in veertien staties (uitgeverij Nooitgelezen). Naast de tekeningen staan (proza)gedichten van Nick J. Swarth. Het is moeilijk uit te maken wie van de twee een groter talent heeft voor het nonsensicale. Bij de allereerste statie schrijft Swarth:

Zie, ik graaf mijn handen in de aarde,

deemoedig is mijn aureool van slijk; - en kijk!

u hebt de vogel in het kooitje!

Wenk slechts

en hij kwettert zijn kristallijnen gekweel

in uw opengesneden keel

Moeten we nu gekwetst zijn in onze godsdienstige integriteit, of verwijst Swarth naar de katholieke surrealist Luis Buñuel die de bioscoopbezoeker ooit trakteerde op een opengesneden oog? Maakt Swarth grapjes of is hij mystiek? Soms kan hij namelijk verdomd poëtisch uit de hoek komen. Bij de negende statie, naast een prent van Jezus aan de bar, compleet met doornenkroon en tatoeage, schrijft hij:

De druppel vecht niet met het vliegje

het vliegje vecht met de druppel

het beweegt instinctief

zij het in dienst van de dood

de druk op het lijfje wordt heviger

en tenslotte te groot

Dat is bijna een haiku. Daarbij vergeleken blijft De Leijer toch tamelijk prozaïsch. Bij de zevende statie tekent hij Hotel Golgotha, dat eruitziet als het eerste de beste handelsreizigershotel met op de begane grond een Italiaans restaurant. Zijn Jezus loopt er een tikje bescheten op af. Laat die pizza aan mij voorbijgaan, denkt hij waarschijnlijk. Passend zijn daarom de woorden van Swarth, die na de veertiende en laatste statie schrijft: Geef ons heden een 1/2je wit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden