INTERVIEW

Je studie betalen met crowdfunding

Duizenden studenten beginnen vandaag met hun colleges. Een van hen gaat met digitale pet rond om haar studie te financieren.

Carlies Mol: 'De contacten die ik hierdoor opdoe, kunnen me tijdens mijn studie nog van pas komen.' Beeld null
Carlies Mol: 'De contacten die ik hierdoor opdoe, kunnen me tijdens mijn studie nog van pas komen.'

Ze nam een filmpje op (te zien onderaan dit artikel) waarin ze uitlegt dat ze geld nodig heeft voor haar studie. Ze schreef een wervend tekstje over zichzelf. En ze vulde op de website van Crowdaboutnow in dat ze naar een bedrag streefde van 10 duizend tot 20 duizend euro.

Het was 11 mei 2015 en haar campagne was begonnen. Carlies Mol (29) ging als eerste student, voor zover ze tenminste kon achterhalen, proberen om via crowdfunding een masterstudie aan een Nederlandse universiteit te financieren.

Want ja, ze wilde komend collegejaar dolgraag de master Midden-Oostenstudies doen aan de Universiteit van Amsterdam, maar er was een probleem. Omdat ze al een opleiding verpleegkunde én een opleiding psychologie had afgerond, moest ze voor deze volgende studie de volle mep betalen.

'Het collegegeld voor die master is 10 duizend euro', zegt Mol in een Amsterdams café. 'En bovendien had ik niet de juiste voorkennis, waardoor ik vorig jaar eerst een minor moest volgen. Dat kostte me ook al 9.000 euro. Alles bij elkaar tikt dat best aan.'

Schroom overwonnen

En daarom besloot ze dit voorjaar de crowd om geld te vragen voor haar studie iets wat vooral Amerikaanse studenten al vaker proberen, en andere Nederlanders voor een studie in het buitenland.

Mol mailde vrienden en familie, benaderde tientallen bedrijven die in het Midden-Oosten actief zijn en begon zich nadat ze haar schroom enigszins had overwonnen ook wat meer te roeren op Facebook en Twitter.

De reacties waren overwegend positief, zegt ze. Mensen deelden haar oproep via sociale media en al snel stroomden de eerste donaties binnen eerst van de moeder van een vriendin, toen van andere bekenden en later ook van anonieme gevers. Ook legde ze veel contacten, waarvan sommige in het Midden-Oosten.

'Dat was de andere reden om voor crowdfunding te kiezen', zegt ze. 'Ik leer wat er speelt. En die contacten kunnen tijdens mijn studie nog van pas komen.'

Niet iedereen vond haar campagne trouwens een sympathiek idee. Of ze niet gewoon kon gaan werken om die studie te betalen, twitterde iemand. Of ze niet een lening kon afsluiten om die master te betalen, vroegen anderen zich af. Ze laat het maar van zich afglijden.

Redelijk succesvol

Tot nu toe verloopt haar actie redelijk succesvol. 'Ik heb al 8.000 euro opgehaald', zegt ze. 'Niet genoeg om het collegegeld te kunnen voldoen, maar met wat eigen geld erbij moet ik het nu wel redden. Al zou ik graag wat meer hebben, zodat ik misschien zelf voor een onderzoek naar het Midden-Oosten kan en niet zoveel hoef te werken als ik met mijn scriptie bezig ben.'

Want werken doet Mol wel degelijk, en niet alleen de laatste tijd. Tijdens haar studie psychologie, waarvoor ze ook al geen studiefinanciering meer kreeg, beulde ze 36 uur in de week als verpleegkundige op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis bijna vijf jaar lang. 'Het was aardig te combineren', zegt ze. 'Ik had een kamer in Diemen en kende bijna niemand. De colleges waren in de ochtend, zodat ik in de middag kon werken. Pittig, maar het ging. Bovendien wilde ik heel graag die studie doen. Dan gaat het makkelijker.'

Drempel

Hoewel ze haar campagne niet is begonnen als protest tegen het huidige systeem, staat het haar wel tegen dat er zo'n financiële drempel is opgeworpen voor mensen die verder willen studeren. 'Een tweede of zelfs een derde studie kan heel nuttig zijn. Het combineren van opleidingen stimuleert de creativiteit. Dat kan interessante nieuwe inzichten opleveren.'

En om die inzichten is het haar te doen. Mol denkt als psycholoog een frisse blik op de situatie in het Midden-Oosten te kunnen werpen. En dat is nodig ook, vindt ze.

'Het menselijke perspectief is nog vaak onderbelicht. Wat is de aantrekkingskracht van Islamitische Staat? Waarom sluiten mensen zich er bij aan? Waar komt de angst voor het Westen vandaan? Als we ons daar meer in zouden verdiepen, gaan we de situatie veel beter begrijpen.'

Misschien kan ze die vragen straks zelf gaan beantwoorden. Dankzij haar donateurs.

www.crowdaboutnow.nl/carliesmiddleeast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden