Jaspers gaat hardhandig over de knie bij Semih Sayginer

Net als Raimond Burgman is ook Dick Jaspers er niet in geslaagd erg ver te komen in het derde toernooi om de wereldbeker driebanden....

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

ANTWERPEN

De strijd in het Sofitel heeft veel weg van een loterij. Met veel nieten voor de favorieten. Burgman en Jaspers, hooggeplaatst halverwege de WB-cyclus, zijn weggevallen. Maar de Italiaanse koploper Zanetti werd vrijdag eveneens uitgeschakeld, door de Amerikaan Sang Lee. Torbjörn Blomdahl bleef wel over. Al had de Zweed het akelig benauwd tegen de Nederlander Bert van Manen. Pas in de vijfde set kon Blomdahl het karwei afmaken.

De dag vol spanning en sensatie was voor Dick Jaspers prima begonnen. 's Ochtends rekende hij gedecideerd af met Henk Habraken, toch geen kleine jongen op het blauwe laken: 3-0. Met een moyenne van iets boven de twee kon de St Willebrorder zich al snel bij echtgenote Andrea en zoontje René voegen.

Het was een grappig gezicht. Jaspers, die troetelwoordjes in de wieg riep, en even verderop Habraken met een paar vrienden om hem heen en een groot glas bier voor zich op tafel. Habraken had niet meer dan veertien punten gemaakt tegen Jaspers, en op een niveau gespeeld dat totaal niet bij hem paste (0.700).

Maar aan het begin van de avond zat ook Jaspers in zak en as. 'Wat baal ik hier van', zei hij na de nederlaag tegen Sayginer, de Turkse tovenaar met de keu die sinds de zomer zonder zijn beroemde haarstaartje door het leven gaat. Jaspers vloekte zelfs even hartgrondig toen hij het verlies probeerde te analyseren. Als hij ooit goede zaken had kunnen doen in de wereldbeker, was het nu geweest. Dat besefte de Brabander donders goed.

Ondanks een sprankelend begin, een serie van negen in en vervolgens winst van de eerste set, lukte het Jaspers niet verder afstand te nemen. Hij verloor de tweede set en liet de derde lopen toen Sayginer met een reeks van tien startte, en hoorde zijn tegenstander schreeuwen van vreugde toen deze zijn derde matchpoint benutte in de vierde set: 15-13.

'Wat was ik vreselijk nerveus, mijn vingers begonnen ervan te trillen', aldus Sayginer. Er was weinig van te merken geweest tijdens de partij. Jaspers viel ver terug na de uitstekende eerste en de wat mindere maar zeker niet slechte tweede set. 'Ik was redelijk ontspannen. Maar ik heb domme fouten gemaakt. En dus heeft Sayginer verdiend gewonnen.

'Ik heb niet steeds de beste oplossing gekozen. Het rare is dat ik er geen verklaring voor heb waarom het niet is gelukt. Gezien het spelpeil in de laatste twee sets heb ik verdiend verloren. Al raakte ook hij lelijk in de versukkeling na die openingsreeks in de derde set. Ik heb vandaag gewoon niet goed genoeg gespeeld om te winnen. En dan kan ik het me alleen zelf kwalijk nemen dat ik beoordelingsfouten heb gemaakt.'

De nederlaag van Jaspers was niet de enige surprise in Antwerpen. Bij de laatste acht (Sayginer is al door naar de halve eindstrijd) zitten maar liefst drie Belgen: want niet alleen de aloude Raymond Ceulemans schaarde zich bij de kwartfinalisten, maar ook Paul Stroobants en Eddy Leppens.

De kalende Stroobants had het behoorlijk zwaar tegen de tweede Turkse speler, Murat Tuzul, En Leppens, die donderdag Burgman naar huis had gestuurd, ontdeed zich van zijn veel sterker geachte landgenoot Frédéric Caudron.

En ook de Oostenrijker Andreas Efler doet nog mee. Hij won donderdagavond laat van Louis Havermans en schakelde gisteren Tonny Carlsen uit Denemarken uit. Leppens, Stroobants, Efler, dat zijn zeker verdienstelijke spelers, Maar het is een beetje triest dat de Nederlandse inbreng, nu het toernooi in de slotfase is beland, tot nul is gereduceerd, en dat dit drietal er nog inzit.

Van Jaspers en Burgman werd in Antwerpen veel meer verwacht. En dus doen Blomdahl, Sang Lee, Sayginer en Ceulemans voorlopig de beste zaken. Maar in dit toernooi vol verrassingen is het nog geenszins zeker dat ook een van hen zondag de winnaar wordt. En als schrale troost voor de twee Nederlanders die zo aan de weg hebben getimmerd in Oosterhout en Taegu: het is ook nog lang niet zeker dat een van hen als wereldkampioen wordt afgevlagd, straks in Istanbul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.