ColumnJasper van Kuijk

Jasper, weet je wel hoe donker het is op het Zweedse platteland in zo’n lange, koude winter?

null Beeld null

Ik had van mijn Zweedse familie toch een iets positievere reactie verwacht op ons plan om daar een jaar op het platteland te komen wonen. ­Afschuw, dat vat het eigenlijk het best samen. 

Achteraf waren er wel aanwijzingen. Toen we een keer in de herfst op familiebezoek kwamen, om Zeven na zijn geboorte aan mijn oma te showen, mochten we logeren in een heerlijke oude hoeve aan een meer. De gastvrouw én mijn familie konden niet ophouden te benadrukken hoe zonde het was dat we er in de herfst waren. Echt, we moesten toch zéker een keer in de zomer terugkomen. Terwijl, wij voelden ons er – ook in die grijze dagen – de koning te rijk.

Als het een beetje kan, brengen Zweden een groot deel van hun zomer door op het uitgestrekte platteland, dat overigens niet heel erg plat is. På landet heet dat, op het land. En dat is allemaal leuk en aardig in de zomer, maar in de winter moet je er weg, zo lijkt de heersende mening.

Dus op onze vraag wat een mooi gebied buiten de stad zou zijn om een huis te zoeken, kijken mijn twee neven en hun vrouwen ons hoofdschuddend aan. ‘Echt, je wil níét op het platteland wonen’, begint mijn neef, ‘dat is in de winter koud en stil. En donker. Weet je hoe dónker het daar is? En stíl?’ Een tante vroeg of we wel goed bij ons hoofd waren.

Misschien komt het wel door die donkere en lange winters dat Zweden geobsedeerd zijn door zon en warmte. Als de zomermaanden tegenvallen, kan mijn doorgaans opgeruimde Zweedse familie behoorlijk knorrig worden. Dus vertrekt op het minuscule vliegveld in de buurt, naast een enkele reguliere vlucht naar Stockholm, vooral een hele trits charters naar de zon: Thailand, Rhodos, Las Palmas, Kreta, Mallorca.

Zweden willen echt graag zon, maar wij willen écht graag platteland. Voor we naar Delft verhuisden hebben we lang gespeeld met het idee om meer achteraf te gaan wonen. Boerderij, uiterwaarden, dijkje, dat werk. Logistieke overwegingen, stadse voorzieningen en ook wel de angst voor isolement lieten de keuze uiteindelijk op de stad vallen. Maar nu we dan toch voor een jaar naar Zweden gaan is dat een mooie kans om die jaren stadsleven te compenseren met een flinke dosis platteland, inclusief isolement. Overcompensatie? Absoluut. Naïef? Niet helemaal. Verstandig? Dat moet nog blijken.

Dus ik leg mijn neven en hun vrouwen nog één keer uit hoe fijn we het tussen de bossen, meren en velden vinden. Dat het maar voor één jaar is en we één koude, donkere winter echt wel overleven. Dat het misschien zelfs wel knus kan zijn. En dat we ons er stiekem al op verheugen om onze jongens in van die Zweedse winteroveralls te hijsen. Een van de dames rolt met haar ogen. ‘Ja, wacht maar. Dan heb je ze éíndelijk alle drie in die overalls gefrot met alle mutsen en sjaals en laarzen en dan...’ De andere drie vullen lachend aan: ‘Mama, ik moet plassen.’

Maar ik zie dat ze door de bocht gaan. Een van mijn neven krijgt een por van zijn vrouw: ‘Waar jullie woonden als kind, is dat niks?’ Hij knikt bedachtzaam. ‘Ja, daar zou je kunnen kijken. Da’s een van de mooiste gebieden van het land. Maar het is er wel echt donker hoor, in de winter. Neem dan in ieder geval een huis met een open haard.’

Ze lijken inmiddels iets beter te begrijpen wat ons zo aantrekt aan wonen op het Zweedse platteland. Misschien begrijpen wij wel beter wat hen er zo aan afstoot als we er een jaar gewoond hebben. Of een paar maanden.

null Beeld null

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden