Japanse teriyakizalm met wokgroenten

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik vind het moeilijk om blije dingen over koken en eten te schrijven met al die ellende in Japan.

Ingrediënten

100 ml Japanse sojasaus (Kikkoman)
100 ml saké (rijstwijn) of droge sherry
50 ml mirin (zoete rijstwijn) of witte port
25 g suiker
1/2 appel, geraspt
4 biologische zalmfilets (liefst met vel)
200 g witte champignonhoedjes
4-5 eetl. zonnebloem- of maïsolie
200 g diepvriespeultjes
125 g taugé
Ik heb er altijd al naartoe gewild, naar dat land waar iedereen elk voorjaar romantisch zwijmelt over de kersenbloesem om vervolgens zo hard aan het werk te gaan dat ze al een dagtaak achter de rug hebben terwijl wij net ons eerste kopje koffie inschenken. Maar al die discipline lijkt wat wrang als je niet alleen geen baan meer hebt, maar ook geen huis of eten en er bovendien een wankelende kerncentrale over je schouder meegrijnst.

Maar goed: normaal gesproken is de gemiddelde leeftijd nergens zo hoog en het aantal hart- en vaatziekten zo laag als in Japan. Tja, veel vis en groenten hè, voor ons een 21e eeuwse ontdekking maar de Japanners eten al eeuwenlang zo, ook omdat het land nou niet echt geschikt is voor het aanleggen van sappige weilanden met mollige koeien, maar er wel overal zee en dus vis en zeewier is: dan ga je vanzelf sushi uitvinden. Dat (rund)vlees erg duur is in Japan en tegenwoordig zelfs een statussymbool, daar zullen weinig Japanners zich de komende tijd druk over maken.

Dus liever een recept met zalm, populair in de Japanse keuken. Vergeet teriyakisaus uit een potje. Zelf maken is simpel, saké en mirin koop je bij de toko, slijter en zelfs in sommige supermarkten: sherry en port kunnen desnoods ook.

Maak de teriyakisaus: verhit sojasaus, saké, mirin en suiker al roerend in een pannetje tot de suiker is gesmolten. Draai het vuur uit en meng de appelrasp erdoor. Snijd de vleeskant van de zalmfilets met een scherp mesje ruitvormig in en beschenk of bestrijk ze rondom met teriyakisaus. Laat 20 minuten op kamertemperatuur marineren, bedruip regelmatig met eraf gelopen saus. Kruis de champignonhoedjes in. Verwarm de (oven)grill of grillpan voor. Rooster de zalmmoten om en om bijna gaar (nog een streep rood in het midden) en houd ze warm, onder alufolie of in een lauwe oven.

Verhit de olie goed heet in een wok en roerbak eerst de champignonhoedjes, voeg vervolgens de peultjes toe en tenslotte de taugé. Paar minuutjes maar, houd de groenten knapperig. Serveer de zalm met de gewokte groenten, rijst en overgebleven, warme saus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden