Japan staat op scherp nu de mondkapjes op zijn

TOKIO Heeft de varkensgriep eindelijk Tokio bereikt, zijn alle mondkapjes al dagen uitverkocht!..

Een enkele winkel krijgt zo nu en dan nog een ladinkje binnen. Maar dat is binnen vijf minuten verdwenen. De ruim veertig producenten van mondkapjes in Japan draaien inmiddels overuren en beloven volgende week de tekorten te hebben weggewerkt. Ook is er een scheepslading onderweg uit China.

Maar als de varkensgriep zich net zo snel verspreidt in de hoofdstad als in de steden Kobe en Osaka, waar inmiddels tientallen scholen zijn gesloten, dan komt de ‘redding’ te laat. Tot grote woede van de bevolking worden de kapjes nog wél via internet aangeboden. Maar daar ligt de prijs dertig keer hoger dan normaal.

De twee besmette gevallen in Tokio zijn scholieren die hebben deelgenomen aan een studiereis naar de Verenigde Naties in New York. Twee dagen geleden keerden ze terug. Aan boord van het vliegtuig werden ze al onwel, maar de tests waren in eerste instantie negatief. Eenmaal thuis bleken ze echter toch de gevreesde griepvariant te hebben. Ze hebben hun appartementen sindsdien niet meer verlaten. Naar hun begeleiders en medepassagiers wordt naarstig gezocht.

De twee scholieren brengen het aantal patiënten in Japan op 284. Japanners willen altijd graag geloven dat enge ziektes als de Mexicaanse griep alleen buitenlanders treft. Of landgenoten die in het buitenland zijn geweest. Maar die vlieger gaat in dit geval niet op. Verreweg de meeste getroffenen zijn namelijk niet weg geweest uit Japan. Toch een beetje gênant.

‘Wij voeren veel betere tests uit, en daarom zijn het er opeens zo veel’, proberen Japanners elkaar wijs te maken. ‘Het werkelijke aantal patiënten in Amerika, Mexico en andere landen ligt natuurlijk véél hoger dan wordt beweerd.’

Het stadsbestuur van Tokio probeert ondertussen het hoofd koel te houden, en wil voorlopig geen drastische maatregelen nemen. Maar de eerste tekenen van hysterie zijn al zichtbaar. De prestigieuze Internationale school Nishimachi heeft een sportdag afgelast, en gaat vandaag dicht.

Ook het bedrijfsleven bereidt zich op het ergste voor. Vooral Unilever Japan neemt de zaak hoog op. Als de situatie alarmerend wordt, mogen de werknemers alleen nog op kantoor verschijnen als ze strenge voorschriften in acht nemen. Om besmetting via het gezicht te voorkomen, moeten ze niet alleen een mondkapje dragen, maar ook een duikbril.

Joan Veldkamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden