PostuumJanWillem Breukink (1952-2020)

JanWillem Breukink, gepassioneerd pleitbezorger van Seed Valley

Als founding father van het bedrijf Incotec maakte JanWillem Breukink (1952-2020) Nederland de leidende innovator op het gebied van zaadtechnologie.

Peter de Waard
JanWillem Breukink  Beeld
JanWillem Breukink

In 2012 zette JanWillem Breukink een kilo tomatenzaad ter waarde van 100 duizend euro op de tafel van Matthijs van Nieuwkerk. Hij mocht in DWDD het belang van Seed Valley (zadenvallei) rond Enkhuizen voor de Nederlandse kenniseconomie uitdragen. Het was een lichtpuntje in een tijd dat de crisis zich nog deed voelen. ‘Zestig procent van alle groentezaden in de wereld komt uit Nederland’, vertelde hij trots.

Breukink was directeur van het zaadverbeteringsbedrijf (‘niet zaadveredeling’) Incotec, dat drie jaar eerder was gekroond als Nederlands innovatiefste bedrijf. Als enige in de wereld kon Incotec met röntgenapparatuur goede van slechte zaden onderscheiden. Incotec was er ook in geslaagd een beschermend, vochtdoorlatend laagje om de zaden te leggen – ‘een soort borrelnootje’, noemde Van Nieuwkerk het – waardoor ze beter beschermd waren maar toch konden ontkiemen.

Erik Jan Bartels, de huidige directeur van Incotec, noemt Breukink de founding father van Incotec. ‘Van jongs af was hij erbij betrokken, 25 jaar heeft hij het geleid en nu staat er een bedrijf met 400 mensen in negen landen.’

Hij zette zich ook in voor allerlei regionale, nationale en internationale organisaties, zoals Plantum, de European Seed Association (ESA) en de International Seed Federation (ISF). In 2012 werd prostaatkanker geconstateerd, waardoor hij in 2014 opstapte. De in Venhuizen woonachtige Jan-Willem Breukink overleed op 4 januari in het Radboudumc in Nijmegen. Hij laat zijn partner Wendela Oudhuizen na. Uit een eerder huwelijk had hij twee kinderen.

Breukink werd in 1952 geboren in Rheden in Gelderland, waar zijn vader werkte als directeur van de Gazelle-fabriek. De kinderen kregen het fietsen met de paplepel ingegoten. Zijn twaalf jaar jongere broer, Erik Breukink, zou in de jaren negentig Nederlands succesvolste ronderenner worden en later furore maken als ploegleider bij het Rabobank-team.

JanWillem besloot na een opleiding aan de Hogere Landbouwhogeschool in Deventer te gaan werken bij het zaadveredelingsbedrijf Royal Sluis in Enkhuizen. Oudhuizen: ‘Er was een advertentie voor een functie in Tanzania. Dat bleek een nepfunctie te zijn, een lokkertje om goede mensen binnen te halen. Maar hij liet zich toch overhalen.’

Eerst vervulde hij enkele commerciële functies. Later werd hij de baas van de onderzoeksafdeling die onder de naam Incotec opereerde. Een grote doorbraak was het ‘pilleren’, zoals het aanbrengen van het vochtdoorlatend laagje rond de zaad werd genoemd. Andere doorbraken waren priming (het voorkiemen van zaden) en Thermocure (het verbreden van de temperatuur waarbij sla kan ontkiemen). In 1989 werd Incotec een aparte BV onder de paraplu van Royal Sluis.

Onder leiding van JanWillem Breukink groeide het bedrijf en kreeg het internationale erkenning. Nadat Royal Sluis in Mexicaanse handen was gekomen, besloot Breukink Incotec met tien andere managers uit te kopen.

Bartels: ‘Hij was enorm gedreven. Graag stond hij met zijn poten in de modder bij de telers. Hij had een duidelijke visie waar hij naartoe wilde en kon best boos worden als dat niet lukte. Maar zijn motto was vertrouwen. Contracten sloot je alleen af om in een diepe lade te laten verstoffen. Als je met een klant in zee ging, deed je dat voor een win-winsituatie.’

Ook zijn partner prijst zijn integriteit. ‘Hij was een echt mensen-mens die veel empathie had voor andere mensen in zijn omgeving’. In mei 2016 werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor Incotec, de zaadsector en Seed Valley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden