Jamie Oliver schotelt zijn gasten muizenkeutels voor

Een stadmythe wil dat een Londenaar nooit verder dan een paar meter verwijderd is van een rat. Voor bezoekers van Jamie Olivers keurslagerij Barbecoa gold lange tijd iets dergelijks, maar dan voor muizen. Inspecteurs van de Engelse voedsel- en warendienst troffen er muizenkeutels aan, alsmede vieze koelkasten en oud vlees. Waar de topchef gewend is om Michelin-sterren te krijgen, ontving hij voor de hygiëne de laagst mogelijke waardering, onthulde The Times: het cijfer één, uit vijf.

Jamie Oliver in de keuken van een restaurant.Beeld anp

Op het eerste gezicht ziet Barbecoa, gelegen achter St Paul's Cathedral, er oliveriaans uit. Een neo-klassiek interieur, grote stukken vlees aan de plafonds en goedgemutste personeelsleden, onder wie jongeren die dankzij Oliver hun debuut maken op de arbeidsmarkt. De cliëntèle bestaat grotendeels uit City-volk.

Het bleek schone schijn. Nadere inspectie toonde aan dat er was gekozen voor een vrijblijvende houding waar het gaat om de strikte Britse gezondheidsnormen. Zo was de houdbaarheidsdatum van de wagyu, duur Japans rundvlees, verstreken, wat ook bleek te gelden voor de ossenstaart, de longhaas en de caña de lomo, Spaans varkensvlees.

Schimmel op de karkassen
In de koelkelder troffen de inspecteurs schimmel aan op de karkassen. Een woordvoerder Oliver verklaarde dat des te langer de karkassen hangen te drogen, maximaal zeventig dagen, des te groter nu eenmaal de kans op schimmel is. Het zou echter nog steeds goed eetbaar zijn.

Eten kan bij Barbecoa op de eerste verdieping, waar een degelijke maaltijd meer dan honderd euro kost. Na het rapport heeft Oliver de zaak korte tijd moeten sluiten voor een grondige schoonmaak, te beginnen met de muizenkeutels. De televisiekok beloofde beterschap.

De 38-jarige Oliver, wiens culinaire imperium 180 miljoen euro waard is, is niet de enige Britse topkok met voedselveiligheidsproblemen. Eerder dit jaar moest Heston Blumenthal zijn sterrenrestaurant Dinner in de Londense wijk Knightsbridge een week lang sluiten nadat meerdere bezoekers ziek waren geworden. Naast smakelijk eten bleek de kok, befaamd om zijn experimentele keuken, ook een norovirus te hebben geserveerd. Het was de tweede tegenslag voor Blumenthal. In 2009 kregen honderden bezoekers van zijn Fat Duck, een van de bekendste restaurants ter wereld, last van diarree en braakverschijnselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden