Het eeuwige levenJacky Cordang

Jacky Cordang (1932-2019): de katachtige doelman in VVV’s gouden periode

Het Venlose VVV was nog de top van Nederland. Jacky Cordang stond op het doel met de hem zo kenmerkende pofbroek.

Jacky Cordang.

Zijn beroemde knickerbocker is helaas verloren gegaan bij een verhuizing, zegt zijn zoon Jack.

Jacky Cordang dankte aan dit zwarte kledingstuk de bijnaam De Nikker. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig verdedigde hij het doel in de gouden periode van VVV in Venlo. Zijn pikzwarte haar en wenkbrauwen speelden ook een rol bij die benaming.

Met de pofbroek die tot net onder de knie reikte, onderscheidde hij zich in die tijd van andere doelverdedigers. Hoewel hij eigenlijk tweede doelman was, kwam hij in het seizoen 1958-1959 onder de Oostenrijkse trainer Willy Kment als basisspeler in het eerste team .

Een blessure van eerste doelman Frans Swinkels uit Tegelen maakte de weg vrij. Maar ook na diens herstel bleef Cordang staan. ‘Jacky Cordang heeft drie jaar op zijn kans gewacht’, kopte De Telegraaf met daaronder ‘En nu laten ze hem bij VVV niet meer uit de ploeg’. Helaas voor Cordang besloot Kment in de finale van het KNVB-bekertoernooi toch Swinkels op te stellen, terwijl Cordang alle voorgaande wedstrijden op het doel had gestaan. VVV won die wedstrijd met 4-1 van ADO Den Haag. Cordang deelde wel volledig mee in de feestvreugde. Misschien was hij teleurgesteld, maar zeker niet boos.

Jacky Cordang, zeven jaar keeper van VVV en 75 jaar lid van de amateurclub SV Blerick, overleed op 22 september. Hij zat al enige tijd in een verzorgingshuis samen met zijn echtgenote Thea.

Hij was een van de vijf kinderen van een rijwielhandelaar uit Blerick, het stadsdeel van Venlo aan de westoever van de Maas. Hij was een achterneef van de legendarische wielrenner Mathieu Cordang, bijgenaamd Mister Tabacco omdat hij na elke zege een dikke sigaar opstak. Mathieu vestigde in 1900 in Londen een wereldrecord door in 24 uur achter een gangmaker999 kilometer en 651 meter te fietsen. Hij zou dat jaar ook goud winnen op de Olympische Spelen van Parijs.

Toen Jacky nog maar enkele weken oud was, overleed zijn vader. Zijn moeder hertrouwde met diens broer. Jacky zou na de oorlog de zaak overnemen en het later veranderen in een witgoedwinkel.

Als kind werd hij lid van de plaatselijke vereniging SV Blerick. Hij kwam al op zijn zestiende jaar in het eerste elftal en stond, verdeeld over twee periodes, ruim tien jaar in het doel. Hij viel op door zijn katachtige reflexen en werd bij het begin van het betaalde voetbal naar VVV gehaald. Nadeel was zijn geringe lengte. Hij was maar 1 meter 70.

Toen Kment in het seizoen 1960-1961 plaatsmaakte voor de Oostenrijker Josef Horesj, die met het team derde werd in de eredivisie, werd Cordang weer gedegradeerd tot tweede doelman. Toen VVV besloot ook Piet Schroemges aan te trekken, keerde Cordang terug naar de amateurs van SV Blerick. Zijn laatste wedstrijd in het seizoen 1968-1969 zou legendarisch worden door een blooper.

SV Blerick verloor de beslissende degradatiewedstrijd met 1-0 van IVO, nadat verdediger Jacques Hermans een bal van de zestienmeterlijn terugspeelde naar Cordang. Deze was echter zijn doel uitgelopen en miste de terugspeelbal.

Volgens zijn zoon Jack keek hij met plezier terug op de wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en Zuid-Amerikaanse ploegen.

‘Ook de uitstapjes naar Zweden, Engeland en Schotland met VVV vond hij geweldig. Op elk verjaardagsfeest kwamen de verhalen over kameraadschap, kattenkwaad en mooie overwinningen ter sprake.’

Jacky Cordang bleef nog heel lang actief als sportman, onder meer als wielrenner en als tennisser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden