Italië: vluchtelingen naar Libië

De Italiaanse regering is ertoe overgegaan vluchtelingen die op het eilandje Lampedusa aankomen of aan land worden gebracht meteen terug te vliegen naar Libië....

Libië heeft nooit de Conventie van Genève, die de opvang van vluchtelingen en asielzoekers regelt, ondertekend. Weliswaar bepleit inmiddels ook de Europese Unie, onder druk van de Italiaanse regering, opvang van vluchtelingen in de regio en staat zij het inrichten van vluchtelingenkampen in Libië voor, maar hoe die opvang geregeld wordt in een land met een beroerde conduitestaat waar het om mensenrechten gaat is volslagen onduidelijk.

Sinds midden vorige week zijn op Lampedusa, het zuidelijkste Italiaanse eiland, 1488 illegale inwijkelingen aan wal gebracht. Zij zijn van Arabische of Afrikaanse herkomst, maar hun nationaliteit en dus de gegrondheid van hun verzoek om asielverlening is veelal onbekend. Het totale aantal vluchtelingen dat vanuit Noord-Afrika met gammele bootjes Italië wist te bereiken beloopt dit jaar inmiddels circa 12 duizend zielen.

Een onbekend aantal vluchtelingen haalt het niet. Dinsdag nog onderschepte de Tunesische kustwacht een bootje dat onderweg was naar Italië maar averij had opgelopen. Elf van de opvarenden konden worden gered, uit zee werden de lichamen van zeventien verdronkenen opgevist; zevenenveertig mensen worden nog vermist.

Italië kan de toestroom niet meer aan en heeft daarom verleden maand afspraken gemaakt met Libië over hun terugkeer. De opvangcentra op Lampedusa en Sicilië en in Zuid-Italië zitten zo vol, dat enkele weken terug de plaatselijke prefecten honderden asielzoekers de straat op hebben moeten sturen met het verzoek Italië binnen vijf dagen te verlaten. Hoe zij dat moesten doen, zonder geld en zonder papieren, werd er niet bijgezegd, zodat het aanemelijk is dat die allemaal in de illegaliteit zijn beland.

Met Tunesië had de Italiaanse overheid al eerder afspraken gemaakt om het probleem bij de bron aan te pakken. De Italianen zijn de Tunesiërs te hulp geschoten met materieel om intensief patrouilleren van de kustwacht mogelijk te maken. Dat lijkt te werken, want de vluchtelingen die Italië nu nog bereiken zijn allemaal in Libië scheep gegaan. Daarom heeft zowel minister-president Silvio Berlusconi als minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu met de Libische regering overlegd. Samenwerking met Libië stuitte echter aanvankelijk op bezwaren omdat er een handelboycot van de Europese Unie jegens Libië gold. Dat is opgeheven, opdat de Italianen de Libiërs patrouille-vaartuigen kunnen lenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden