Italië gaat misbruik te lijf met credit card

De Italiaanse minister van Financien heeft een tovermiddel uitgevonden om misbruik van de sociale voorzieningen te bestrijden: de 'sociale credit card'....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Het grootste deel van de uitgaven voor de verzorgingsstaat komt in Italie niet terecht bij de armen, maar bij de midengroepen. Vele miljarden guldens gaan jaarlijks op aan sociale uitgaven voor de verkeerde mensen.

Het gaat om ontheffing van de eigen bijdrage voor ziekenhuizen en medicijnen, invaliditeitsuitkering, gratis kleuterschool, vrijstelling van universitair inschrijfgeld, studiebeurzen, pensioentoeslagen, toewijzing van goedkope huizen.

Met het oog op Maastricht is de regering bezig met hervormingen van de verzorgingsstaat. Ze stuit op taai verzet van de orthodoxe communisten. Die moeten niets hebben van een bijstelling van het uit zijn voegen gegroeide pensioenstelsel. Maar ze zijn wel enthousiast over de 'sociale credit card'.

Iedereen die voor zo'n jaarkaart in aanmerking denkt te komen, moet een volledige opgave doen van zijn inkomen en andere relevante gegevens over zijn welstand, zoals bezit van aandelen, obligaties, huizen, jachten. Op grond daarvan krijgt de aanvrager een punt toegekend tussen 0 en 30, dat wordt vastgelegd in de magnetische strip op de card.

Die strip bepaalt of men recht heeft te profiteren van de welvaartstaat of niet. Wie 0 heeft, krijgt geen enkele subsidie, wie 30 heeft, krijgt ze allemaal. Steekproeven moeten controleren of de gegevens kloppen. Misbruik van de sociale voorzieningen blijft dus mogelijk, maar de daders zullen van zeer goeden huize moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden