Italië en Griekenland slaan alarm om Albanië

De Italiaanse regering heeft over Albanië dubbel alarm geslagen. Ze wil Europese initiatieven voor een uitweg uit de chaos. En in Apulië, de Italiaanse regio die tegenover Albanië ligt, heeft ze de alarmtoestand uitgeroepen om een verwachte nieuwe golf van bootvluchtelingen te keren....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Ook Griekenland heeft om EU-beraad over Albanië gevraagd. Aan de grens met Albanië is strenge controle ingesteld om vluchtelingen tegen te houden. De Griekse regering is bang voor een nieuwe exodus uit het Griekssprekende deel van Zuid-Albanië, dat door Griekse chauvinisten wordt beschouwd als Helleens grondgebied.

Van alle Europese landen heeft Italië het meest te duchten van de Albanese crisis. Economisch en cultureel - iedere Albanees kijkt naar de RAI - is Albanië zwaar van Italië afhankelijk. Ruim de helft van de Albanese buitenlandse handel gaat met Italië. En 60 procent van de buitenlandse investeerders zijn Italianen, vooral uit Apulië. Hun loonkosten liggen tien keer zo laag als in eigen land.

De laatste jaren is tussen Albanië en Italië een andere intensieve relatie ontstaan: de handel in mensen, drugs en wapens. Daarin hebben de mafia's van beide landen elkaar gevonden.

Speedboten brengen vanuit de haven van Vlore clandestiene emigranten en in Albanië gefabriceerde drugs naar Apulië, 120 kilometer oostwaarts. Zonder medewerking van de Apulische mafia zou dit onmogelijk zijn geweest.

Tijdens de ondergang van het oude regime in 1991 vluchtten 33 duizend Albanezen op afgeladen boten naar Apulië. De eerste groep werd opgenomen, de tweede opgesloten in een stadion en teruggestuurd naar Albanië. Druppelsgewijs zijn sindsdien per jaar 20 à 25 duizend vluchtelingen uit Albanië clandestien Italië binnengekomen.

Onder de illegalen zijn veel vrouwen, die door de Albanese mafia in Italië het trottoir worden opgestuurd. De emigranten zijn niet alleen Albanezen, maar ook Aziaten van diverse nationaliteiten. De oversteek van Vlore naar Apulië is voor hen vaak de laatste etappe van een reis waarvoor ze duizenden dollars hebben moeten betalen.

De nu uitgeroepen alarmtoestand houdt een mobilisering in van alle manschappen die met de kust- en zeepatrouillering zijn belast. De kerkelijke hulporganisatie Caritas heeft de autoriteiten gevraagd maatregelen te nemen om een nieuwe massale exodus uit Albanië op te kunnen vangen.

Premier Prodi heeft president Berisha telefonisch bezworen om te zoeken naar een politieke uitweg uit het conflict. Minister van Buitenlandse Zaken Dini benadrukt dat de Albanese crisis heel Europa aangaat. Zondag vroeg hij de Nederlandse EU-voorzitter, maandag of uiterlijk dinsdag een spoedvergadering te beleggen over Albanië.

Italië wil dat Europa en de Verenigde Staten een beroep doen op de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Bank om het gat te vullen van de piramideschema's die de Albanezen van hun spaargeld hebben beroofd, en dan om samen met de nieuwe Albanese regering een saneringsplan op te stellen.

Het is volgens Dini niet de bedoeling dat Italië of Europa ingrijpt om aan de anarchie in Albanië een eind te maken. Dat is uitsluitend de taak van de lokale autoriteiten, zei hij. De regering deelt dan ook niet de oproep van een rechtse parlementariër om een Europese strijdmacht naar Albanië te sturen.

De commentatoren in Italië verwachten weinig van Europa, dat het te druk heeft met zijn euro-problemen en, zoals in voormalig Joegoslavië is gebleken, geen antwoord heeft op de drama's aan zijn periferie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden