Israël bestookt Hezbollah tot in Beiroet

De Israëlische luchtmacht heeft een verwoestend offensief geopend op vliegvelden, bruggen, wegen en Hezbollah-bolwerken in Libanon, van dorpen in het zuiden tot aan de hoofdstad Beiroet....

Van onze correspondenten Ferry Biedermann en Alex Burghoorn

Hezbollah heeft geantwoord met raketbeschietingen van steden in Noord-Israël, waaronder Haifa. Tot donderdagavond laat zijn bij de geweldsuitbarsting 53 Libanese burgers en twee Israëlische burgers omgekomen.

Het is de zwaarste Israëlische aanval op Libanon in twintig jaar. De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, heeft gezegd dat het leger de bedoeling heeft Hezbollah ‘te vermorzelen’. De Israëlisch-Libanese crisis vloeit voort uit de ontvoering, woensdag, van twee Israëlische soldaten door Hezbollah.

Het vliegveld van Beiroet is buiten werking gesteld, nadat eerst de start- en landingsbanen werden gebombardeerd en later de kerosineopslagplaatsen onder vuur werden genomen. De Israëlische marine heeft voor de kust een zeeblokkade opgeworpen die de Libanese havens onbereikbaar maakt.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft met spoed een diplomatieke missie naar het Midden-Oosten gestuurd in de hoop een oorlog in de kiem te kunnen smoren. De VS hebben benadrukt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar voegden daaraan toe dat het de Libanese regering niet aan het wankelen moet brengen. De EU heeft de Israëlische luchtaanvallen ‘buitenproportioneel’ genoemd. De olieprijs is in reactie op de crisis in het Midden-Oosten gestegen naar een recordhoogte van 76 dollar.

De Libanese regering heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Sommige politici van de regerende anti-Syrische coalitie hebben impliciet de schuld van de crisis bij Syrië gelegd, wegens de nauwe banden met Hezbollah. Israël en de VS hebben Syrië en Iran aangewezen als de aanstichters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden