‘Ismail A. en Jason W. wilden sterven als martelaar’

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de Hofstadverdachten Jason W. en Ismail A. in november 2004 agenten van het arrestatieteam met voorbedachte rade wilden doden met handgranaten....

Jason W. en Ismail A., die na de belegering van het Haagse Laakkwartier op 10 november 2004 werden opgepakt, hadden zich volgens het OM voorbereid op een confrontatie met de politie. Ze hadden de deur provisorisch gebarricadeerd, vier handgranaten binnen bereik en van tevoren besproken dat ze er ‘eentje’ zouden gooien als de politie binnenviel.

De twee verdachten wilden de agenten volgens het OM met een terroristisch oogmerk doden. Net als Mohammed B. haatten zij de westerse democratische rechtssysteem ‘waarvan de politie een van de meest zichtbare vertegenwoordigers is’. Jason W. en Ismail A. wilden de representanten van de rechtstaat vermoorden om de maatschappij te ontwrichten en de bevolking vrees aan te jagen.

Vijf agenten raakten gewond toen Jason W. een handgranaat ‘loepzuiver’ in het smalle portiek gooide. ‘Het is werkelijk een wonder dat bij dit incident geen doden zijn gevallen’, aldus de officieren Plooy en Van Dam.

Jason W. probeert volgens het OM het ontbreken van opzet en voorbedachte rade aan te tonen. Ter zitting zei hij dat hij in een soort panische black out verkeerde toen hij de granaat pakte en gooide. De aanklagers noemden dit gisteren volstrekt ongeloofwaardig. Volgens hen heeft W. na kalm beraad gegooid en is Ismail A. medepleger. Kort na het ‘granaatincident’ zei A. in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn moeder: ‘Wij hebben één van hen gedood’.

De officieren formuleren woensdag de strafeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden