Islam: altijd debat

Arabiste: statisch beeld van de islam bijstellen...

LEIDEN De waarheid over de islam bestaat niet. Er was vanaf het allervroegste begin verschil van mening over. Wetenschappers, publicisten en politici moeten hun statische beeld van de islam bijstellen, ‘of ze die nu interpreteren als serene volmaaktheid of als rigide onbuigzaamheid’. Dit zegt arabiste en papyrologe Petra Sijpesteijn in een interview met de Volkskrant.

PVV-leider Wilders, die vanwege zijn uitlatingen over de islam wordt vervolgd, zei woensdag op de regiezitting achttien getuigen te willen oproepen, onder andere om ‘de waarheid’ over de islam te kunnen vaststellen. Die is volgens hem dat de islam een kwaadaardige ideologie is. ‘Als iets waar is, kan het toch niet strafbaar zijn?’, lichtte hij toe. Zo wil hij islamcriticus Hans Jansen en de fundamentalistische salafistische imam Fawaz Jneid aan het woord laten.

Sijpesteijn constateert dat beide kampen, zowel de Wilders-sympathisanten als de salafisten (moslims die hun leven modelleren naar de leefwijze ten tijde van profeet Mohammed), hun onwrikbare standpunten baseren op de Koran en andere vroege religieuze teksten. Bezwaar is dat deze pas in de negende eeuw zijn geschreven, twee eeuwen na de daarin geschetste gebeurtenissen. Alle juridische bronnen, theologische teksten en de eerste exegese van de Koran komen uit de negende eeuw.

Zonder objectieve bronnen is het niet makkelijk geschiedenis schrijven, stelt Sijpesteijn, een van de zes Arabische papyrologen in de wereld. Arabische papyri uit de ‘primetime’ van de islam (de eerste twee eeuwen) leveren brokjes objectieve informatie op. Het zijn een soort brieven die verhalen over het dagelijks leven.

Op grond van de papyri die ze tot nu toe heeft ontcijferd (2 procent van het totaal) stelt Sijpesteijn dat slechts de contouren van de vroege islam bekend zijn. ‘We hebben eigenlijk geen idee hoe de vroegste periode was.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden