Column Aaf Brandt Corstius

Is het eten van paasbrood niet een feesttraditie die we eens flink onder vuur moeten nemen?

Sinds kort heb ik weer collega’s, of in ieder geval mensen met wie ik een werkplek en een Nespresso-apparaat deel, en dat is prettig. Ten eerste hoef ik niet meer thuis in de inloopkast te werken, en ten tweede kan ik met mensen praten als ik even niet aan het schrijven ben. Dat is beter dan met poezen, en al helemaal beter dan met kleren.

Ik was vergeten hoe fijn het is om af en toe gewoon een rustig gesprekje te voeren, het type niets aan-de-hand-en-passantgesprek dat voorbehouden is aan mensen die een werkplek delen.

Zo kwamen we tijdens een paaslunch op de vraag wat eigenlijk het verschil was tussen een kerststol en een paasbrood. Dat soort vragen: die deel je met je collega’s.

Er was geen verschil, dacht de meerderheid. Waarschijnlijk was het zelfs exact hetzelfde brood dat met kerst in de winkel lag, maar dan met een andere sticker erop en soms, als het een heel duur paasbrood was, een paasgele strik eromheen.

Ik zocht het toch nog maar even uit, en er is inderdaad geen verschil. Het enige verschil dat de insiders van allerlei broodsites zoals broodaandebasis.nl weten te vermelden, is ‘dat de kerststol wordt bestrooid met poedersuiker. En dat het paasbrood wordt gegeten met Pasen, natuurlijk’.

Bedankt, broodaandebasis.nl.

Het is eigenlijk een heel vreemd brood, dat kerstpaasbrood. Ik ken namelijk niemand die alle elementen ervan lekker vindt. Zo heb je veel intense sukadehaters. En je hebt ook veel intense rozijnenhaters. En de meeste mensen die je tegenkomt in het leven, vinden óf het brood lekker maar het spijs niet, of het spijs wel, maar dat brood niet. Ik ben van de laatste school, dus ik frutsel het spijs altijd uit het brood en smeer het er helemaal overheen, met daaroverheen een laag roomboter. Dat mag vast niet volgens de etiquette, en je wordt er ook dik van. Maar anders kan ik die droge hap niet door mijn keel krijgen.

Wat me brengt op een andere levensvraag: waarom is paaskerstbrood zo droog? Dat komt natuurlijk doordat het al heel oud is. Het lag met kerst 1999 in de winkel, en toen kocht niemand het, en toen probeerden ze het gewoon weer met Pasen 2000, en kocht weer niemand het, enzovoorts en zo verder tot jij het nietsvermoedend kocht.

Broodaandebasis.nl wist trouwens wel te vermelden wiens schuld het allemaal is dat we al sinds jaar en dag kerstpaasbrood eten: iets met kruisridders die fruit en noten meenamen. Is het geen tijd om deze aloude feesttraditie die ons hele land bij elkaar houdt, toch maar eens flink onder vuur te nemen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden