Opinie

'Is er wel een taboe te doorbreken over homo's in het voetbal?'

Kan het niet gewoon zo zijn dat er gemiddeld minder homoseksuele voetballers zijn ten opzichte van het percentage homo's in Nederland? Kan het zijn dat voetbal voor hen een minder aantrekkelijke sport is? Omdat er zo'n ongelooflijke machocultuur heerst. Dat schrijft oud-voetballer Rody Turpijn.

Portret van Frank de Boer. Het COC eist dat Ajax-trainer Frank de Boer zijn excuses aanbiedt over zijn uitspraak dat homo's a-sportief zijn. In een promofilmpje van BNN zegt De Boer dat homo's meestal ,,a-sportief' zijn en een opvallend andere motoriek hebben, wat volgens hem het lage aantal homo's in het profvoetbal verklaart. Beeld anp

Vier augustus varen uitbundige homoseksuelen weer door de Amsterdamse grachten. Mijn ervaring is dat deze Canal parade de laatste jaren het karakter heeft gekregen van een normale feestdag zoals Koninginnedag. Iedereen feest mee. Seksuele voorkeur maakt niet uit. Degenen die dit evenement nog zien als een statement zijn op een hand te tellen. Negentig procent van de bevolking kijkt toch al lang niet meer op van hand in hand lopende mannen? Homo's worden overal geaccepteerd. Behalve in het voetbal, zo wordt beweerd. BNN zendt om deze reden een avondvullend programma uit over dit onderwerp. De omroep wil een taboe doorbreken.

Machocultuur
Maar is er wel een taboe te doorbreken? Kan het niet gewoon zo zijn dat er gemiddeld minder homoseksuele voetballers zijn ten opzichte van het percentage homo's in Nederland? Kan het zijn dat voetbal voor hen een minder aantrekkelijke sport is? Niet omdat ze, zoals Frank de Boer dacht, minder goed kunnen voetballen vanwege hun motoriek. Ook niet omdat het een ruwe sport is - homo's zijn geen sissies- , maar omdat er zo een ongelooflijke machocultuur heerst. Voetballers zijn mannetjes. Haantjes. Op een bepaald niveau in het amateurvoetbal wordt dat minder, maar in de jeugd en in het betaald voetbal blijft dat zo. Kinderen zijn hard, profvoetballers nog harder.

In het betaald voetbal zijn er geen zachte jongens. Iedereen heeft een grote mond. Als je dat niet hebt, wordt je overlopen en red je het niet. De voetbalwereld is daarom misschien wel onaantrekkelijk voor homo's. Homo's zijn over het algemeen zachter en liever dan de gemiddelde heteroseksueel. In ieder geval de homo's die ik ken. Ik kan me voorstellen dat zij op een gegeven moment denken: 'ik kap ermee. Hoe goed ik ook ben of hoe leuk ik de sport ook vind. Degenen met wie ik deze sport bedrijf, zijn gewoon niet zo leuk.'

Percentage
Voor de duidelijkheid: ik beweer niet dat er helemaal geen homo's zijn in het voetbal, maar ik denk wel dat het percentage om misschien wel bovenstaande reden lager ligt dan dat van het percentage homo's in Nederland.

Ik vraag me dus af of er wel een taboe te doorbreken is. In plaats van een avondvullend programma over dit onderwerp had ik daarom liever gezien dat de omroep een ander maatschappelijk probleem aan de kaak zou stellen. Bijvoorbeeld xenofobie. Het lijkt mij wel wat als BNN een Canal parade organiseert door een van de steden of dorpen waar PVV-leider Geert Wilders in september zijn vijfentwintig zetels vandaan denkt te halen. Met moslims, die vrolijk dansen op hun eigen muziek.

Rody Turpijn is oud-voetballer van Ajax en historicus.

 
Voetballers zijn mannetjes. Haantjes.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden