Is er verschil tussen de ene rijstkorrel en de andere? De Volkskrant test basmatirijst

Spoiler alert: de duurste is niet de lekkerste

Veel soorten van deze populaire rijstsoort zijn te koop. En de duurste is niet de lekkerste.

Basmati rijst

'Maakt het wat uit of ik een heel duur pak rijst koop of gewoon het goedkoopste neem?', wil een collega van V weten. Dat is best een goede vraag. Hoeveel verschil kun je proeven tussen de ene witte rijstkorrel en de andere?

De Volkskrant legt het voor aan een panel met Volkskeukenkok Marie-Louise Schipper, cateraar in Indonesisch eten Saskia Heins en Han Go, van de firma Go-Tan. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan in 2014 maakte Go De geur van witte rijst, een boek met recepten en verhalen uit Nederlands-Indië, waarin de 'zachte geur van vers gestoomde witte rijst' hetzelfde nostalgische effect heeft als de madeleines op Proust.

Makkelijk is het niet. Uit diverse supermarkten zijn elf merken basmatirijst geselecteerd, die exact volgens de aangegeven bereidingswijze op het pak zijn gekookt. Er is bij de bereiding geen zout toegevoegd. Vlak voor de test zijn ze in genummerde bamboemandjes gestoomd, en dampend en geurend op tafel gezet.

Nummers 2 en 3 springen er op het oog direct uit. Dat zijn ook de 'specials': respectievelijk Tilda pure steamed basmati en de 1 minuut-basmatirijst van Albert Heijn. Ze hebben allebei een veel langere en iets geligere korrel dan de andere rijstsoorten, maar bij beide is ook olie en zout toegevoegd (wat je pas ziet als je de ingrediëntenlijst bestudeert), waardoor ze meer smaak hebben. Maar waar die extra smaak van de 1 minuutrijst positief wordt beoordeeld (lekker rokerig en ook romig, ietsje zoutig), valt die van Tilda tegen: goor en onder de maat.

Het lastige is, zegt Schipper, dat geur en smaak in intensiteit niet altijd overeenkomen. Dus dan ruikt het wel lekker, maar smaakt het een stuk minder. De rijst van Jumbo, bijvoorbeeld. Go vindt er niet één echt perfect en komt hooguit tot een top-4. 'Dit is wat het is', zegt hij. 'Rijst is geen wijn met veel smaakverschillen en -nuances. Bij rijst ligt het veel subtieler, maar het moet wel allemaal goed zijn.'

De rijst van Deen vindt hij in elk geval echt niet lekker. 'Hij ziet er mooi uit, maar er is iets met de smaak.' Schipper en Heins beoordelen hem als neutraal, maar droog. Bij AH Basic, Jumbo, Fair Trade en Dirk is het volgens het panel steeds net voldoende of net onvoldoende: niet vies, maar ook niet om over te juichen.

Iets enthousiaster worden de rijstbuiltjes van Lassie ontvangen. Per pak zitten er vier eenpersoonsporties (75 gram) in, die je met plastic zakje en al kunt garen. Gemaksrijst, noemt Lassie dat. 'Lekkere frisse nasmaak, veel geur', oordeelt Schipper. Heins vindt hem juist niet lekker ruiken en naar aarde smaken. Maar hij heeft wel een goede luchtige textuur. 'Subtop, veilige score, beetje kleine korrel', vat Go samen.

Ex aeqo op een derde plek eindigen opmerkelijk genoeg de goedkope Unirice en de veel duurdere Tilda pure original basmati. Zowel Go als Heins vindt ze dicht bij elkaar komen: echte basmatigeur, niet plakkerig, wel fluffy, goede bite, met een lichte voorkeur voor Tilda. Schipper vindt ze allebei wat melig en zacht.

Top-4

1 Ekoplaza basmatirijst wit. 500 g euro 2,69 (euro 5,38)*

2 AH 1 minuut-basmatirijst 2x150 g euro 1,35 (euro 4,50)

3 Unirice basmatirijst 2 kg euro 3,99 (euro 2,00)

Tilda pure original basmati 500 g euro 2,39 (euro 4,78)

4 Lassie builtjes basmatirijst 300 g euro 1,74 (euro 5,80)

Andere geteste rijstmerken

Tilda pure steamed basmati rice 250 g euro 1,79 (euro 7,16)

AH Basic basmatirijst 1 kg euro 2,09 (euro 2,09)

Jumbo aromatische basmati-rijst 400 g euro 1,29 (euro 3,26)

Deen Perfekt basmatirijst 400 g euro 1,50 (euro 3,75)

Fair Trade original basmatirijst 400 g euro 1,65 (euro 4,13)

Dirk basmatirijst 400g euro 1,29 (euro 3,23)

* tussen () prijs per kilo

Reacties en suggesties: test@volkskrant.nl

Alledrie zijn ze te spreken over de 1minuut-basmatirijst van Albert Heijn. Tot eigen verbazing. Daarbij speelt mee dat er zonnebloemolie en zout in verwerkt is, maar het panel vindt het verrassend dat je dus toch in 1 minuut een behoorlijk smakende rijst uit de magnetron kunt halen.

Echt favoriet is, gelukkig helemaal politiek correct, de witte basmatirijst van Ekoplaza, die ook het plakkerigst is van allemaal. 'Hij smaakt gewoon het lekkerst, komt dicht in de buurt van pandanrijst', zegt Go. 'Indonesiërs houden van kleverige rijst, die mengt goed met de saus', zegt Heins.

Opvallend is ook dat de rijst die het best scoort niet uit kartonnen verpakkingen komt. Misschien, denkt Go, blijft rijst in plastic zakken beter.

En maakt het nog uit of je goedkope of dure rijst koopt? De duurste, de gestoomde rijst van Tilda, kost euro 7,16 per kilo en is volgens het panel de vieste. Gemak kost ook wat: voor de Lassiebuiltjes betaal je euro 5,80 per kilo. Lekker én verantwoord is niet goedkoop: de rijst van Ekoplaza is euro 5,58 per kilo. En verder: aangezien Unirice en Tilda pure original gelijk eindigen, ben je net zo goed uit met euro 2,00 per kilo als met euro 4,78.

Basmatirijst van Ekoplaza
Meer over