Seksmailmet Arnon Grunberg

Is een seksueel basisinkomen een goed idee?

Wekelijks mailt of appt Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met econoom Rick van der Ploeg.

Arnon:

Beste Rick,

Amia Srinivasan schreef in de London Review of Books over de ‘incel’ Elliot Rodger die op 23 mei 2014 zeven mensen doodde, inclusief zichzelf, omdat hij onvrijwillig maagd was. Hij wilde wraak.

Srinivasan stelt vervolgens dat verlangen altijd ook politiek is. Ons (seksuele) verlangen zou de machtsstructuren van het patriarchaat weerspiegelen.

Verder refereert ze aan een idee van de utopist Charles Fourrier die een minimum aan seks voor iedereen wilde garanderen, een seksueel basisinkomen.

Is een seksueel basisinkomen een goed idee?

En moeten wij ons verlangen leren wantrouwen?

Ik vraag je dit omdat een collega over je zei: Rick is niet alleen een briljant econoom, hij weet ook veel over seks. Daarnaast hebben we elkaar ooit in Praag ontmoet, onder meer op een herentoilet.

Hartelijks,

Arnon

Rick van der Ploeg:

Beste Arnon,

De rechtse Chicago-econoom Milton Friedman pleitte in 1962 voor een basisinkomen, een vangnet voor iedereen in plaats van uitkeringen en inkomensafhankelijke subsidies voor huur, zorg en kinderopvang. Het is duur omdat je het ook geeft aan degenen die het niet nodig hebben. De hogere belastingen schaden de werkgelegenheid. Een seksueel basisinkomen haalt de prikkel weg voor mensen zelf hun best te doen een partner te vinden. Een recht op seks is net zo vreemd als een recht op inkomen. De staat kan mensen niet dwingen seks te geven aan degenen die het tekortkomen. Dat is het verschil met de fiscus die wel Robin Hood kan spelen. De meeste mensen weten een seksuele partner te vinden. Soms lukt intimiteit niet voor gehandicapten en springen hulpverleners in. Dat is mooi.

In mijn jeugd ben ik weleens ik naar catechisatie geweest. Daar werd ons verteld dat lust en verlangen immoreel zijn, maar deze gedachten zijn niet altijd te beheersen en volgens Sigmund Freud ook nog eens vaak onbewust. Het lijkt me daarom dat we terughoudend moeten zijn hierover morele oordelen te vellen.

Met lieve groet en warme herinneringen aan Praag, Rick

Arnon:

Vind je dan niet dat mensen recht op inkomen hebben? Stelt de bijstandswet, tegenwoordig participatiewet geheten meen ik, niet dat burgers recht hebben op inkomen?

Dit terzijde.

Eigenlijk zeg je: als het om seks gaat werkt de vrije markt goed. Maar wat als mensen zich door die markt gediscrimineerd voelen, bijvoorbeeld omdat ze overgewicht hebben of trans zijn?

En de staat kan burgers niet dwingen seks te geven aan mensen die geen of te weinig seks hebben, maar de staat dwingt burgers wel door belastingheffing geld te geven aan mensen die tekortkomen. Is er een principieel verschil tussen betaling en betaling in natura? Zouden burgers niet de mogelijkheid moeten hebben belasting te betalen door middel van sekswerk?

Groet, Arnon

Rick van der Ploeg:

Mensen hebben alleen recht op inkomen als ze pech hebben en hun best doen uit hun penarie te komen. En niemand heeft recht op seks, want dat moet wel gegund worden door een ander. Er is overduidelijk seksuele vraag naar dikkerds en minder mooie mensen. Ik zou zeggen: op ieder potje past een dekseltje en gevoel voor humor en diepe emotionele binding zijn minstens zo belangrijk als het uiterlijk. Het is een slecht idee als de staat aan seksuele herverdeling gaat doen. Aan betaling in natura heb je niet zoveel, want je kan er alleen bilateraal diensten en goederen mee ruilen. Lokale ruilstelsels zoals de Tilburgse Kruiken maken het wat makkelijker, maar zijn veel minder efficiënt dan geld, waarmee je met iederéén kan handelen. Dat is waarom banken het smeermiddel van de economie zijn. De fiscus kijkt er scherp op toe dat sekswerkers en alle andere werkenden een deel van hun inkomsten als belasting afdragen. Ik ken niemand die een beroep kiest louter om daarmee de belasting te betalen. Als je niet werkt, betaal je immers geen belasting.

Groet, Rick

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden