Is de clip 'Geertje' humor of strafbaar?

De clip Geertje van rapper Hozny was dit voorjaar een hype. Bij de rechter moet de maker zich verantwoorden.

Beeld screenshot van Hozny's videoclip 'Geertje'

Hozny is boos. Als moslim moet de rapper uit Sneek zich al jarenlang de beledigingen van PVV-leider Geert Wilders laten welgevallen. Nu Hozny, de artiest, eindelijk een keer een grote bek heeft teruggegeven, moest hij vrijdag voor de Haagse rechtbank verschijnen.

'Die man raakt mij voortdurend. Nu wilde ik hem een keer raken', zegt Hozny El Asadi (28), op zijn 12de met moeder, broer en zus uit Libanon naar Nederland gekomen. Half maart stuurde hij zijn clip Geertje naar GeenStijl. Of de shocksite het kunstwerk wilde plaatsen. Een paar uur later was Hozny een hype.

In het filmpje rapt hij het levensverhaal van Wilders aan elkaar, een politicus die volgens hem 'gewoon ziek' is en pas na 9/11 een markt vond voor zijn ideeën: 'Aanslag WTC, opeens zat alles mee.' En: 'Volkert van der G. en Mohammed B., eigenlijk hoor je een celletje te delen met die twee.'

De kijker ziet niet alleen een gewapende Hozny, met baard en boze blik, maar ook twee gemaskerde mannen die 'Geertje' uit zijn kantoor halen en laten knielen op een kleed. Hun pistolen worden op zijn hoofd gericht. Nadat het beeld op zwart is gegaan, klinkt een schot.

Nepwapens

'Walgelijk', noemde minister-president Mark Rutte de clip. Geert Wilders deed aangifte. 'Ziekelijk en walgelijk', zei de PVV-leider in maart. Volgens hem gaat het 'door merg en been en is het iets wat je je grootste tegenstander niet gunt'.

De politie kwam een dag na publicatie de wapens vorderen. Ze waren nep. Op aandacht had Hozny wel gerekend, sterker, dat was zijn doel. Maar dit? Al was zijn vriendin wel 'een beetje boos' geweest: 'Het kan bedreigend overkomen.'

Dat is ook wat de officier van justitie hem voorhoudt. Wilders leeft al tien jaar met persoonsbeveiliging. Snapt Hozny niet hoe hard dit aankomt?

Maar alles is juist expres 'sullig' neergezet, als een karikatuur, verdedigt de rapper zich. Het schot is niet in beeld, zoals Wilders in zijn korte film Fitna (2008) bij het geluid van scheurend papier de Koran buiten beeld hield.

'Misschien schiet ik mezelf wel neer, omdat ik het zat ben', zegt Hozny, die benadrukt dat in zijn tekst expliciet staat: 'Dit is geen bedreiging.' En de Arabische tekst op de groene vlag luidt: 'Wilders is een grappenmaker.'

Maar met humor komt Hozny niet weg. Met de 'exceptio artis', dat de kunst de strafbaarheid aan de uiting zou ontnemen, ook niet. Dat hij geen blanco strafblad heeft vanwege andere zaken, rekent de officier hem dan weer niet aan. Eis: 80 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.

Hozny blijft erbij: 'Ik heb mijn talent gebruikt om mijn mening te geven.'

De rechtbank van Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden