Iran pakt betogers op voor 'smaden Imam'

Oppositie: verbranden foto Khomeini is in scène gezet...

TEHERAN De autoriteiten in Iran zeggen demonstranten te hebben gearresteerd wegens het verscheuren en verbranden van foto’s van ayatollah Ruhollah Khomeini, stichter van de islamitische republiek. Dat zou zijn gebeurd tijdens de betogingen in Teheran op 7 december, de jaarlijkse studentendag. Op de staatstelevisie waren beelden te zien van het incident.

Openbaar aanklager Abbas Jafari Dolatabadi zei maandag dat er aanklachten worden voorbereid. ‘Er zal geen medelijden zijn met degenen die de Imam (ayatollah Khomeini, red.) hebben beledigd’, zei hij tegen het Iraanse persbureau IRNA. Hij zei niet hoeveel mensen zijn gearresteerd.

Woordvoerders van de betogers ontkennen de aantijgingen. Tijdens de demonstraties vorige week zijn volgens hen alleen foto’s verbrand van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, de opvolger van Khomeini. De activisten houden hem verantwoordelijk voor het gewelddadig neerslaan van de protesten, afgelopen zomer, tegen het vervalsen van de verkiezingsuitslag. President Mahmoud Ahmadinejad werd toen herkozen.

De betogers zeggen dat de autoriteiten de beelden van het verbranden van Khomeini’s foto in scène hebben gezet. Volgens de oppositie wil de regering het incident aangrijpen om de democratische beweging nog harder aan te pakken. Het studentenprotest van vorige week was het felste sinds de betogingen in juni en juli tegen Ahmadinejads herverkiezing.

De spanning in Iran is sterk toegenomen sinds de protesten van vorige week. Ayatollah Khamenei gaf de oppositie zondag een krachtige waarschuwing, verwijzend naar het ‘beledigen’ van de nagedachtenis van Khomeini.

De in 1989 overleden geestelijk leider is in Iran alom gerespecteerd. Ook de democratische beweging beroept zich op zijn ideeën. Veel oudere voorlieden van de oppositie deden in 1979 onder aanvoering van Khomeini mee aan de opstand tegen sjah Reza Pahlavi.

De Iraanse oud-premier en oppositieleider Mir Hossein Moussavi heeft opgeroepen het protest tegen de regering voort te zetten. Tegelijk riep hij de regering op een eind te maken aan het geweld tegen betogers, omdat dat kan leiden tot een ‘radicalisering’ van het protest. Een internetsite van de oppositie meldde dit maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden