IOC presenteert sanctielijst tijdens historische bijeenkomst in Seoul

Prins Willem Alexander is donderdagochtend om achttien minuten over negen beëdigd als lid van het IOC. Hij was de vierde in een rij van zes nieuwelingen....

Van onze sportredactie

De invoering van een sanctielijst voor IOC-leden was een van de grootste zaken op de eerste dag van deze historische bijeenkomst. Dat was een onderdeel van het zuiveringsproces na het corruptieschandaal Salt Lake City. Leden die de regels van het olympisch handvest overtreden, krijgen in de toekomst straffen aan de hand van hun overtredingen.

De disciplinaire maatregelen variëren van een waarschuwing, twee jaar schorsing, royement, intrekking van privileges en ontheffing uit functies in het nationale olympisch comité. Voor het opleggen van de straffen is niet langer de stem van de ledenvergadering nodig.

Michael Knight, olympisch minister van Australië en leider van het Sydney 2000 organisatiecomité SOCOG, kwam uitleggen dat het recente omkopingsschandaal noopte tot bezuinigingen en dat er vooral was gesneden in de luxe rond de IOC-leden. Geen sociale programma's voor partners, geen openingsceremonie van de ledenvergadering, bussen voor vervoer in plaats van limousines.

De politicus wekte ergernis met zijn schoolmeesterstoon en werd flink gekapitteld. Het IOC had geen luxe gevraagd maar aangeboden gekregen, smaalde de Duitser Bach. Het IOC was goed voor 58 procent van SOCOG's totale begroting, een bedrag van 1,5 miljard dollar, aldus de Belg Rogge.

John Coates, de sportmanager van SOCOG, eiste meer actie tegen sporters die zich met anabolica, EPO en groeihormonen oppeppen in trainingskampen en voor de Spelen het ongeoorloofde gebruik weten te maskeren. Er moesten 'vliegende controles' komen in het olympisch dorp alsmede in de trainingskampen in Australië en regio.

Prins de Merode antwoordde dat het IOC alleen bij de Spelen gezag heeft over de sporters, vanaf het moment dat ze geaccrediteerd zijn. Bovendien zal in Sydney wellicht geen dopingcontrole met bloedmonsters zijn, omdat er niets mee kan worden aangetoond. Hij heeft een waterdichte testmethode nodig anders is het juridisch niet haalbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden