Opinie

'Invloed religie elimineren? Dat zal als een boemerang bij Lubach terugkomen'

Christenen pesten? Niet doen, schrijft Jaap van der Wal. 'Lubach wil toch ook zijn vrijheid om atheïst te zijn, en van daaruit zijn politieke voorkeur te formuleren?'

Bezoekers van de traditionele nachtmis in de Sint-Janskathedraal zingen mee met een kerstlied.Beeld ANP

Arjen Lubach schrijft in zijn column (DiDu, 4 januari) dat 'alle invloed die religie heeft op de staat het liefst nog in 2013 moet worden geëlimineerd'. Het gaat in deze kwestie echter niet om de scheiding van religie en staat, maar om de scheiding van kerk en staat. Veel mensen verwarren die twee posities.

Hoe zou je religie en staat (of politiek) willen scheiden? Het staat toch iedereen vrij om vanuit een bepaald mens- en maatschappijbeeld politiek te bedrijven, maatschappelijke prioriteiten te stellen? Iedereen heeft een mensbeeld, een levensbeschouwing, een 'religie' zo u wilt, en baseert daarop zijn politieke keuzen. Ook onze columnist.

Boemerang
Lubachs ideaal - de eliminatie van alle invloed die religie heeft op de staat - is heel gevaarlijk. Want welke 'religie' is er na het christendom aan de beurt om geëlimineerd te worden? Pas maar op, uiteindelijk komt zoiets als een boemerang ook bij columnschrijvers terug. Dan worden Lubachs columns als ketterij verbrand. Het jodenpesten in het Duitsland van de jaren dertig had geen religieuze, maar puur politieke gronden en had boekverbrandingen als begeleidend fenomeen.

Christenen pesten? Niet doen, laat ieder zijn levensbeschouwing en geef ieder de vrijheid dat in politieke idealen te vertalen en indien mogelijk te realiseren. Lubach wil toch ook zijn vrijheid om agnost of atheïst te zijn, en van daaruit zijn politieke voorkeur formuleren?

En hij moet niet denken dat zijn door veel agnosten zoals hij aangehangen positivistisch-wetenschappelijke atheïstische mensbeeld geen religie of levensbeschouwing is. Het is misschien wel een van de meest verbreide en politiek en maatschappelijk een van de succesvolste religies aller tijden.

Archaïsch godsbeeld
Verder is het wel een beetje sneu wanneer je aan je opvoeding zo'n armzalig godsbeeld hebt overgehouden als dat wat door Lubach wordt verwoord. Ik denk dat ik eenzelfde soort kerkelijke opvoeding gehad heb als hij, maar zo'n typisch archaïsch godsbeeld heb ik er niet aan overgehouden, hoewel ook ik geen lid van een kerk meer ben (wel een christen overigens).

Ik kom zo'n godsbeeld wel vaker tegen bij atheïsten en zogenaamde agnosten. Die hebben zo'n archaïsch beeld van God en Christus en van religie als behoefte aan zingeving, dat ik voluit beamen kan dat ik met zo'n kerk, zo'n god helemaal niets van doen wil hebben, en zeker zo'n kerk ook van mijn staat gescheiden wil houden

Karikatuur
Ik denk dat de religie van Lubach ongeveer de volgende geloofsinhoud heeft: deze prachtige aarde is ook maar een toevallig ongeluk in een onverschillig heelal en wij mensen zijn ook maar toevallig komen bovendrijven als breinrobots die aan niets meer schuld hebben want al ons goede en slechte gedrag komt door het heilige Brein of het heilige Gen. Die laatste twee zijn de moderne iconen van de moderne religie van Lubach.

Dit laatste is natuurlijk bedoeld als eenzelfde soort karikatuur als de karikatuur die hij in zijn column van het christelijke mens- en wereldbeeld maakt: 'Christenen zijn mensen die beweren dat we een God dankbaar moeten zijn voor al het moois in de wereld, terwijl we zelf de schuld hebben aan alle narigheid. Die kunnen niet genoeg dwarsgezeten worden in wetten en woorden.'

De zondagsschool van destijds is echt niet aan Lubach besteed geweest als dit ervan is blijven hangen. Wat een rancune.

Jaap van der Wal uit Maastricht.

 
Verder is het wel een beetje sneu wanneer je aan je opvoeding zo'n armzalig godsbeeld hebt overgehouden als dat wat door Lubach wordt verwoord
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden