Interpol zoekt Belgische priester

Door recente misbruikschandalen in de katholieke kerk is er opnieuw belangstelling voor de zaak van een Belgische pedofiele priester die in 1995 Canada ontvluchtte....

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

AMSTERDAM Interpol heeft een opsporingsbericht verspreid tegen een Belgische pedofiele pater. De 63-jarige priester Eric Dejaeger houdt zich al vijftien jaar schuil in een Belgisch klooster, terwijl hij door de Canadese justitie wordt gezocht voor kindermisbruik. Dat heeft de Belgische krant De Morgen dinsdag gemeld.

Eind jaren zeventig sloot Dejaeger zich aan bij de rooms-katholieke kloosterorde paters oblaten en trok hij als missionaris naar een Inuit-gemeenschap (eskimo’s) in Noord-Canada. Tussen 1981 en 1989 misbruikte hij echter acht jonge kinderen, waarvoor hij in 1990 tot vijf jaar celstraf werd veroordeeld.

Na een vervroegde vrijlating – nog datzelfde jaar – verviel de pater in zijn oude gedrag en kwam hij herhaaldelijk in aanraking met het Canadese gerecht. Toen hij in 1995 opnieuw werd aangeklaagd voor verkrachting van minderjarigen vluchtte Dejaeger met hulp van zijn Canadese ordebroeders naar België. Daar dook hij onder in een klooster van de paters oblaten, waar hij nog steeds een ongestoord leven leidt.

Interpol heeft nu een ‘red notice’ tegen de pater uitgevaardigd. Dat is geen internationaal arrestatiebevel, waarbij België Dejaeger zou moeten arresteren. Wel is het de bedoeling dat mensen die de gezochte persoon (her)kennen, contact opnemen met de politie, zodat die verder kan overleggen met de Belgische en Canadese instanties. Als Canada daarom vraagt, kan Dejaeger worden uitgeleverd.

Door de hernieuwde aandacht voor kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk kwam ook de zaak-Dejaeger recent weer in de schijnwerpers te staan. Het Belgische dagblad De Morgen onthulde in mei dat de pater in België jarenlang bedevaarten naar Lourdes organiseerde. In 2002 diende een jonge Vlaamse, die zo’n bedevaart bijwoonde, een klacht tegen Dejaeger in bij de commissie die kindermisbruik in de Belgische kerk onderzoekt.

Pastorale taken neergelegd
De commissie zette de paters oblaten onder druk om Dejaegers verblijfplaats aan Interpol te melden, maar kreeg als antwoord dat ‘de Belgische wetgeving niet eist dat men zich vrijwillig aanbiedt’. Wel zegde de kloosteroverste toe dat Dejaeger zijn pastorale taken zou neerleggen. Volgens De Morgen ging de pater echter door met het organiseren van bedevaarten. In 2009 assisteerde hij nog bij een begrafenis.

Ook de rol van de paters oblaten is recent blootgelegd. Uit een brief, gepubliceerd op de website van een Canadese anti-pedofilie-activiste, blijkt dat de Canadese kloosteroverste in 1995 bewust informatie achterhield voor de politie. ‘De politie vroeg waar je was en ik heb hun gezegd: in België, maar ik weet niet waar’, schrijft de Canadese overste. De brief is aan Dejaeger geadresseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden