Inter Scaldes voor tweede keer beste restaurant van Nederland

Restaurant Inter Scaldes van chef-kok Jannis Brevet is voor de tweede achtereenvolgende keer het beste restaurant van Nederland volgens restaurantgids Lekker. Op nummer twee in Lekker, die vandaag verschijnt, staat restaurant De Leest in Vaassen. Dat stond vorig jaar nog op drie.

Chefkok Brevet van Inter Scaldes. Beeld anp

Restaurant de Librije in Zwolle steeg een plaatsje, van vier naar drie. Boreas in Heeze, vorig jaar nog de nummer twee, moest twee plaatsen inleveren en staat nu op vier. De top-5 wordt gecompleteerd door de Zwethheul in Schipluiden van chefkok Mario Ridder. Die kondigde onlangs aan dat hij met zijn restaurant binnenkort verhuist naar het Hilton hotel in Rotterdam.

Lekker roemt Brevet om zijn 'vakkennis en onberispelijke presentatie' en prijst zijn kookstijl die 'klassiek, maar vederlicht' is. Het Zeeuwse Inter Scaldes liep vorig jaar nog een derde Michelinster mis. De Leest in Vaassen, nummer twee op de Lekker-lijst, kreeg die toen wel.

De grootste stijger in de nieuwe Lekker is het Amsterdamse restaurant Bord'eau dat van plaats 95 naar 72 springt. Librije's Zusje, het nieuwe restaurant van Jonnie en Thérèse Boer in het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam, komt nieuw binnen op plaats 50. HMB in Rotterdam doet hetzelfde op plaats 60.

De volledige top-10 (tussen haakjes de positie vorig jaar)

1. Inter Scaldes, Kruiningen (1)
2. De Leest, Vaassen (3)
3. De Librije, Zwolle (4)
4. Boreas, Heeze (2)
5. De Zwethheul, Schipluiden (5)
6. De Lindenhof, Giethoorn (8)
7. FG restaurant, Rotterdam (7)
8. Da Vinci, Maasbracht (6)
9. La Rive, Amsterdam (9)
10. Pure C, Cadzand (10)

Andere nieuwelingen in de top-100 zijn: Het Veerhuys in Almere (80), Het Roode Koper in Ermelo (83), Hofstede Meerzigt (95), 't Raedthuys in Duiven (97), de Echoput in Hoog Soeren (98), Breitner in Amsterdam (99) en La Sirène, ook in Amsterdam (100).

Onder de afvallers zijn Le Marron in Malden, de Hermitage in Ridderkerk, Savelberg in Voorburg en de Molen in Kaatsheuvel, die onlangs hun deuren sloten. Toine Hermsen in Maastricht en de Fuik in Aalst vallen buiten de top-100.

De Vrienden van Jacob (Santpoort), De Hoefslag (Bosch en Duin) en De Luytervelde in Eindhoven daalden op de ranglijst. Vooruitgang boekten Château St. Gerlach in Valkenburg, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en Bij Jef op Texel.

Van alle grote steden heeft Amsterdam veruit de meeste vermeldingen in de top-100 van Lekker. Amsterdam heeft 15 restaurant bij de eerste 100, Rotterdam heeft er zeven, Maastricht en Eindhoven drie, Den Haag slechts twee.

Lekker is de eerste van de belangrijke restaurantgidsen die traditioneel in het najaar verschijnen. De nieuwe Michelingids wordt op 17 november gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden