Inter Scaldes stoot De Librije van de troon in Lekker500

Inter Scaldes in Kruiningen is het beste restaurant van Nederland. Het restaurant staat na een jaar afwezigheid weer bovenaan in de Lekker500. De Librije zakt naar de tweede plaats. Het restaurant van chefkok Jonnie Boer stond vorig jaar nog op één.

Jannis Brevet, chefkok van Inter Scaldes. Beeld Ivo van der Bent

Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in het Gelderse Vaassen staat opnieuw op de derde plaats van de gids. De Lekker500 komt dit jaar voor de 39e keer uit. Dinsdag wordt de complete lijst gepubliceerd.

Inter Scaldes voerde de lijst ook in 2014 en 2015 aan. De restaurantgids prijst chefkok Jannis Brevet om zijn 'onberispelijke keuken'. Het verschil tussen de drie koplopers was klein, maar volgens de gids was 'de ambachtelijk volmaakte en overheerlijke gerechten, de foutloze en gedisciplineerde bediening, kortom het totale culinaire gezag' doorslaggevend.

'Ik at nooit iets lekkerders dan aardappelpuree'

Zoete spruiten, hard werken en cocaïne in de keuken: Jannis en Claudia Brevet, kok en gastvrouw van Inter Scaldes, spraken in 2014 openhartig met de Volkskrant. Lees het hier terug. (+)

Stijgers en dalers

Grootste stijger is Bord'eau in Amsterdam (van 57 naar 31), gevolgd door Het Roode Koper in Ermelo (van 72 naar 52). Ook Aan de Poel in Amstelveen en De Burgemeester in Linschoten stegen (respectievelijk 18 en 13 plaatsen). De Boet in Urk en Dorset in Borne zagen zich geconfronteerd met dalingen van 19 en 13 plaatsen. Hoogste binnenkomer (op 20) is Tribeca in Heeze. Vijf restaurants verdwenen uit de Top 100.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden