SMAAK

Insectenburger is gezond, maar is hij ook lekker?

Om te voorzien in de toenemende vraag naar vlees, is insectenvlees ontwikkeld. Nu te koop bij Jumbo. Ons proefpanel zette de tanden erin. Lekker?

Het proefpanel bijeen, vanaf links: Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Tallina van den HoedBeeld Io Cooman

Insecten zijn het vlees van de toekomst. Tenminste, dat denken (hopen) ze bij Jumbo, dat sinds kort als eerste supermarkt in Nederland insectenburgers, -nuggets en -schnitzels in het winkelschap heeft liggen. Het is Jumbo's bijdrage aan een betere wereld, zo staat te lezen in het begeleidende persbericht. 'Als volwaardige alternatieve voedselbron bieden insectenproducten de mogelijkheid om iets te doen aan de toekomstige voedselschaarste in de wereld.'

De kwestie is bekend. De vraag naar vlees stijgt de komende jaren explosief, vooral door een groeiende consumptie in landen als China en India. Dat is een probleem omdat de vleesproductie nu al een groot beslag legt op de wereld: 70 procent van de beschikbare landbouwgrond wordt gebruikt voor weiden en het verbouwen van veevoer. De mondiale veestapel levert een grote bijdrage (18 procent) aan de uitstoot van broeikasgassen.

Door milieupessimisten wordt al gesproken over een mondiale vleescrisis die de aarde bedreigt. Insecten kunnen wellicht uitkomst bieden. Ze nemen weinig plek in beslag en stoten bijna geen CO2-gas uit. De kweek verbruikt wel redelijk wat energie, omdat insecten er graag warm en vochtig bij zitten, maar het vlees mag er zijn: een worm is dan wel geen biefstuk, maar insectenvlees is een bron van hoogwaardig eiwit, bevat weinig vet en is rijk aan vitaminen en mineralen.

Dierenwelzijn, nog zo'n heet hangijzer in de moderne veehouderij, is geen issue, want wormen zijn het gewend in het donker boven op elkaar te leven. Al stond de Partij voor de Dieren eind vorig jaar meteen op de barricade om te roepen dat insectenburgers geen 'vleesvervangers' zijn, maar gewoon vlees.

Dat is natuurlijk zo, al moet daar bij worden aangetekend dat de insectenproducten van de Jumbo slechts 14 procent insectenvlees bevatten. De andere bestanddelen zijn gluten, tarwebloem, kippeneiwit, zetmeel, vezels, bindmiddelen en kruiden.

De insectenburgers worden aan Jumbo geleverd door Damhert, een gespecialiseerd voedingsbedrijf uit België. Maar de productie gebeurt in Nederland, zegt woordvoerster Lisa Lamorgese. Ook de wormen worden in Nederland gekweekt. Volgens Lamorgese is Damhert het eerste bedrijf in Europa dat insectenproducten op de markt brengt.

Beeld Io Cooman

Met de ontwikkeling zijn ze vijf jaar geleden begonnen, vertelt Lamorgese. In Europa zijn vier insecten toegelaten voor menselijke consumptie: sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. 'We hebben om te beginnen gekozen voor buffalowormen omdat die het beste smaken.'

De ontwikkelaars hebben verschillende producten uitgetest, ook burgers waarbij de wormen duidelijk herkenbaar waren. Daar werd minder goed op gereageerd. 'Dat leidde bij veel mensen toch tot een schrikeffect. Daar is de consument nog niet aan toe.' De wormen, zo groot als een afgeknipte pinknagel, worden gevriesdroogd aangeleverd, gemalen en tot deeg verwerkt.

De insectenburgers van Damhert liggen sinds januari bij de Jumbo, maar zijn al vanaf oktober vorig jaar te krijgen in supermarkten in België, zoals Delhaize, Carrefour en Spar. De eerste reacties zijn volgens Lamorgese positief. 'We krijgen dagelijks vragen van klanten die willen weten waar onze insectenproducten te koop zijn.' Verkoopcijfers mag ze niet geven. Ze kan wel verklappen dat al wordt gewerkt aan een nieuwe reeks. 'We zijn bezig met een pittige snack en gehaktballetjes van meelwormen.'

Insectentoetje

Princess Hotels, een nieuwe keten met vestigingen in onder andere Loosdrecht, Amersfoort en Apeldoorn heeft op de menukaart een dessert met insecten opgenomen: trifle van hang op met gekaramelliseerde buffaloworm, kaneelappel, gedroogde pruimen en een crumble van noten. 'In de toekomst zal het eten van insecten meer gewoon worden', aldus operationeel directeur Tim Vissers. 'Wij lopen graag voorop.'

Damhert zet zijn insectenproducten in de markt als een alternatief voor vlees. 'We claimen het niet als een vegetarisch product, al zijn er wel vegetariërs die onze insectenburgers eten. Dat hangt van hun geloof af.'

Insecten zijn duurzaam, bevatten hoogwaardig eiwit en weinig vet, maar hoe smáken ze? Om die vraag te beantwoorden is voor de gelegenheid een proefpanel van Volkskeukenkoks aangeschoven, te weten: Loethe Olthuis, Tallina van den Hoed en Marie Louise Schipper.

Zij proeven de drie insectenproducten van Jumbo puur: in de pan gebakken in neutrale zonnebloemolie, zonder opsmuk en sausjes. Het algemene oordeel is niet mals. Van den Hoed vindt alle producten saai smaken. 'Ik vraag me af wie je hiermee een plezier doet.' Schipper knikt: 'Het is niet echt een orgastisch genoegen.' Een gemiste kans, vindt Olthuis. 'Maar het is een sympathiek initiatief. Als je hiermee mensen kunt overhalen meer insecten te gaan eten, dan is dat een goed idee.'

De Test

1. Insecta schnitzels 2 stuks (180 gram); 3,99 euro.

Knapperig korstje, oordeelt het proefpanel. Maar wel erg overheersend, aldus Van den Hoed, die de smaak 'een beetje saai' vindt. De vulling is te los en te zacht om haar aan vlees te doen denken. Van den Hoed mist het 'vet-gevoel'. Olthuis vindt de vulling te droog om op 'echt vlees' te lijken. Wel meent ze iets van de 'nootachtige smaak' van buffalowormen te proeven. 'Verder best oké.' Schipper noteert een vlakke en 'muffe' nasmaak. 'Zoutig', vindt ze ook. Laat hem niet koud worden, waarschuwt ze, want dan wordt de schnitzel 'ronduit vies'.




Beeld Io Cooman

 2. Insecta Groenteburger 2 stuks (150 gram); 3,99 euro.

Deze burger bevat behalve wormen ook paprika, wortel en mais. Het kan het Volkskeuken-panel maar matig bekoren. 'Ik heb het idee dat ik een vegetarische burger zit te eten', aldus Olthuis. 'En niet een heel goede.' Ze vindt de bite zompig en de smaak flauw en droog. De burger ziet er mooi knapperig uit, meent Van den Hoed. Maar de smaak valt haar tegen: flauw en saai. Ook Schipper valt niet van verrukking van haar stoel: 'melig'. Maar toch: 'Stevige bovenkant, knapperig. Deze is het best.'




Beeld Io Cooman

3. Insecta Nuggets8 stuks (160 gram); 3,99 euro.

'Héél véél paneer!', schrijft Schipper over de hartvormige, goudbruine insectennuggets. De smaak is volgens haar hetzelfde als bij de schnitzels en de burgers: 'Vlak, zoutig, vies.' Olthuis vindt de nuggets 'nog droger' dan de andere producten. 'Meer korst dan nugget', schrijft ze. 'Ik snap niet waarom ze niet een beetje kippenvet bij deze nuggets doen. Ze zijn toch niet vegetarisch.' Misschien helpt het als je er een dot ketchup op doet, suggereert Van den Hoed. Maar dit lijkt tenminste nog ergens op, zegt ze: 'Op een goedkope nugget.'

Beeld Io Cooman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden