Column Sylvia Witteman

Ingewikkelder is de wc-rolkwestie: met het losse papierflapje tegen de muur, of andersom?

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Moet een man staand of zittend plassen? Je kunt daar net zo lang en vruchteloos over discussiëren als over de vraag of je ‘patat’ of ‘friet’ moet zeggen,  terwijl de oplossing voor het plasvraagstuk zo voor de hand ligt: het kleine wastafeltje naast de wc, het zogeheten ‘fonteintje’, bevindt zich voor de doorsneeman precies op kruishoogte en is bovendien voorzien van een kraantje. Wie daarin plast, spettert niet tegen de wc-bril of muren, hij kan zonder moeite dat wastafeltje weer keurig schoon achterlaten en bovendien zijn geslacht even afspoelen; kortom, een typische win-winsituatie.

Ingewikkelder is de wc-rolkwestie. Hangt men die met het losse papierflapje tegen de muur, of juist aan de andere kant van de rol, met het flapje los van de muur dus? Ik ben zelf opgegroeid in een milieu van achterhangers, dus als kind wist ik niet beter dan dat dat zo hoorde. Kwam ik bij voorhangers thuis, dan schrok ik altijd een beetje. Ik heb zelfs wel eens, op bezoek bij onze buren, stiekem zo’n rol omgedraaid. Toen ik even later weer kwam kijken was hij weer teruggehangen, met die flap brutaal naar voren. Nou ja, ze lazen daar ook de Mikro Gids en het gerucht ging dat ze VVD stemden, dus van zulke mensen kon je alles verwachten.

Het kantelpunt kwam rond mijn 20ste. Ik woonde in een smerig, vervallen huis met vrienden die überhaupt niet de moeite namen om die rol op te hangen, maar ik hield mijn achterhang-gewoonte stug vol. Op een kwade dag trok ik, met de benodigde velletjes wc-papier ook een dikke vette spin mee, die zich achter dat velletje verscholen had, onzichtbaar tegen de muur. Mijn gruwel was groot. Nu was het nog maar een spin, volgende keer een schorpioen of een rottend rattenlijk!

Met trillende handen trok ik de rol van de houder en hing hem andersom. In mijn hoofd begon het te knetteren en vonken, waarna de waarheid zich aan mij openbaarde: ik had het al die jaren verkeerd gedaan. Natúúrlijk moest dat flapje naar voren! Zo fier, gastvrij en toegankelijk hing het daar opeens te wapperen, de tegelmuur daarachter open en bloot, zonder schuilplaats voor poepresten of loerend ongedierte! Wat een heerlijk inzicht!

Uiteraard kreeg ik met verzet te maken. ‘Alleen mensen met bedrukt wc-papier hangen de rol met de flap naar voren’, smaalde mijn broer. ‘Zodat je die lullige bloemetjes kunt zien...’ Ik aarzelde even, maar hield voet bij stuk. Sindsdien ben ik erg gelukkig.

Volgende keer in deze serie: snijdt men een dubbele boterham horizontaal of verticaal doormidden? (Spoiler: diagonaal.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden