ING vermeed miljoenen aan btw-afdracht met centrale inkoop van ict

Bank-verzekeraar liet inkoop ict via Zwitserland lopen...

Van onze verslaggever Robert Giebels

Amsterdam Bank-verzekeraar ING heeft tussen 2007 en 2009 circa 20 miljoen euro aan btw bespaard door ict voor de internationale organisatie centraal in te kopen. Een woordvoerder van ING verklaarde dit maandag naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad over belastingontwijking door het financiële concern.

Volgens het FD hanteert ING sinds 2004 een constructie waarbij de inkoop van ict en telecom via de vestiging in Zwitserland loopt. Leveranciers van dit Global Vendor Management Center zouden Microsoft en Oracle en uitzendbureau Randstad zijn.

Volgens ING bestaat deze werkwijze echter pas sinds 2007. Naast het bedrijfseconomische schaalvoordeel was de mindere btw-afdracht een reden om de constructie op te tuigen. In Nederland had ING 19 procent moeten betalen.

Deze centrale inkoop is inmiddels weer teruggedraaid, omdat lokale inkoop nu meer voor de hand ligt. ING heeft een zogenoemde ‘back to basics’-strategie, die er onder meer in moet resulteren dat de verzekerings- en bankactiviteiten gescheiden worden. Dat is weer een uitvloeisel van de miljardensteun die ING van de Nederlandse staat kreeg.

De Belastingdienst zou grote vraagtekens plaatsen bij het jaarlijks mislopen van tientallen miljoenen euro’s aan btw-inkomsten. Volgens de woordvoerder van ING gaat het om circa 10 miljoen euro per jaar. ‘Ter vergelijking: in Nederland dragen we jaarlijks circa 400 miljoen aan btw af. ING koopt elk jaar voor miljarden aan diensten in. Ongeveer 100 miljoen daarvan liep via Zwitserland.’

De Zwitserse belastingdienst heeft volgens ING nimmer bezwaar gemaakt tegen de constructie. ‘We hebben ze steeds ingelicht.’ Bij het besluit de inkoopactiviteiten naar Amsterdam over te hevelen, heeft de Nederlandse Belastingdienst geen rol gespeeld, stelt de woordvoerder.

Een woordvoerder van demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) zegt dat het ministerie bij misbruik de wet zal aanpassen, voor zover dat mogelijk is binnen Europese regelgeving. Nu is het al zo dat de Belastingdienst de ingediende btw-aangiften controleert en ingrijpt als er aanleiding is dat te doen.

Volgens het Europese Hof is de constructie in principe legaal. Volgens arresten van de Hoge Raad is de door ING gebruikte constructie toegestaan, als contract en facturering ook echt voor gebruik in Zwitserland bestemd zijn. In het FD stelt een belastingexpert dat meer Nederlandse financiële instellingen btw ontwijken zoals ING.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden