PostuumHans Verkoren (1947-2019)

ING-bestuurder Hans Verkoren (1947-2019), de ‘Rode bankier’ die de pinpas introduceerde

Hans Verkoren was de bedenker van het thuisbankierconcept. Daarnaast was hij bestuurder van Sail en actief bij de restauratie van de Westerkerk. 

ING-bestuurder Hans Verkoren. Beeld Hollandse Hoogte / Erven Marco Hillen

Hij werd de ‘rode bankier’ genoemd. ING-bestuurder Hans Verkoren was een trouw PvdA-lid en goede bekende van Wim Duisenberg en Wim Kok. ‘Hij is ook een keer benaderd om minister van Economische Zaken te worden. Maar hij wilde geen publiek figuur worden’, zegt zijn zoon Maarten Verkoren. Hij bleef bij ING waar hij voortvarend de vernieuwing van het betalingsbedrijf leidde met het thuisbankierconcept.

Hij was in 1986 de initiator van de met een pincode beveiligde giromaatpas, de huidige pinpas. Konsumentenman Frits Bom nam hem daarover op de korrel. ‘Mijnheer Verkoren, u denkt toch niet dat mensen met het intoetsen van vier nummers gaan betalen.’

Maar Verkoren zette door. De eerste geldautomaat of ‘giromaat’ kwam in Tilburg. Binnen een half jaar waren er 150 in Nederland. Hij wist Albert Heijn en Shell zo ver te krijgen dat ze pinbetalingen accepteerden. Ook lanceerde hij Girotel en was hij initiatiefnemer van ING Direct – de eerste digitale bank. ‘Gek genoeg was mijn vader een digibeet. Maar hij voelde altijd wel heel goed aan wat klanten wilden’, zegt Maarten Verkoren.

Veelvuldig troefde hij de andere banken af. Maar ruzie kreeg hij niet gauw. Behalve een tomeloze energie – ‘hij kon met twee uur slaap per nacht volstaan’, aldus Maarten – had hij een bijzonder aimabel en joviaal karakter. Hij overleed hij 21 maart op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Haarlem na een val van een trap.

Hans Verkoren was de zoon van een Shell-employee die vlak na de oorlog werd uitgezonden naar Curaçao. Tot zijn achtste jaar groeide hij daar op met twee jongere zussen, waarna het gezin via Rijswijk in Amstelveen terecht kwam, waar nog een vierde kind werd geboren.

Na de middelbare school ging Verkoren economie studeren aan de toenmalige GU (nu UvA), waar hij meer tijd stak in de studentenactiviteiten dan in de studie zelf.

Hij was als senator en sociëteitsvoorzitter van het corps zijdelings betrokken bij studentenacties zoals de Maagdenhuisbezetting. Na zijn roerige studentenjaren kwam hij in dienst bij het ministerie van Financiën en later bij de gemeente Amsterdam. In 1979 kreeg hij een baan bij de Postcheque- en Girodienst en Rijkspostspaarbank. Formeel bleef hij ambtenaar totdat het staatsbedrijf werd geprivatiseerd als de Postbank en Verkoren zijn giromaat lanceerde. Daarna volgde fusies met NMB en Nationale-Nederlanden tot ING.

Het thuisbankierenconcept mocht hij vanaf 1996 over de hele wereld gaan verspreiden via de nieuwe formule ING Direct. Omdat internet de plaats innam van het filiaal konden hogere rentes op spaarrekeningen worden geboden dan de concurrentie. Na Europa te hebben veroverd ging ING ook met dit concept naar de VS. In 2004 had de bank al 40 miljard binnengehaald en daar kwam jaarlijks bijna 20 miljard bij. De Amerikaanse regels verplichtten ING 52 procent van de spaargelden uit te zetten in hypotheken. De bank kon dat niet snel organiseren. Daarom belegden de zakenbankiers van ING het geld in hypotheken van andere banken: ‘Alt-A’, zo vertelde hij in 2009 aan de Volkskrant. Die leken niet al te riskant, maar bij de crisis van 2008 hingen ze als een zwaard van Damocles boven ING waardoor de staat moest bijspringen. Verkoren voorspelde toen al dat het een lucratieve deal voor de staat zou zijn.

Veel van zijn nevenfuncties zette hij na zijn pensionering in 2006 voort. Zo was hij onder meer voorzitter van Sail Amsterdam en penningmeester van de Westerkerk, waar hij de financiële man was achter de restauratie.

Verkoren kreeg samen met zijn vrouw Tineke drie kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden