Inademen van fijnstof draagt bij aan hart- en vaatziekten

Het inademen van kleine deeltjes (fijnstof) kan leiden tot hart- en vaatziekten en aderverkalking. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association....

van onze verslaggeefster

Het onderzoek, dat gedurende zes maanden is uitgevoerd met muizen, geefteen redelijk betrouwbaar beeld over de effecten bij mensen. Eerder werdkortstondig onderzoek met ratten gedaan.

Uit de experimenten blijkt dat er een relatie bestaat tussen vet eten,het inademen van fijnstof en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Fijnstof in de lucht is een milieuprobleem. Het wordt onder meerveroorzaakt door uitstoot van roetdeeltjes uit voertuigen die op dieselrijden. In Nederland leidt fijnstof tot duizenden vroegtijdige doden perjaar.

Bij de norm voor de dagelijkse blootstelling aan fijnstof wordt gekekennaar het daggemiddelde. Het onderzoek laat zien dat inademen van fijnstofin een kort deel van de dag (bijvoorbeeld tijdens de spits) ook al totschadelijke effecten leidt.

In een commentaar bij het artikel in The Journal of the American MedicalAssociation wordt erop gewezen dat de nadruk op het daggemiddelde wellichtachterhaald is en er scherper gelet zou moeten worden op het inademen vanfijnstof in de spitsuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden