Review

In restaurant Ayla is het altijd etenstijd

Mac eet uit in Rotterdam

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Ayla in Rotterdam.

Beeld Foto Els Zweerink

Wat doen we in Rotterdam?

Zoals alles in het leven kent uit eten gaan ook modes. De nieuwste is clockless eating: we eten wat we willen, waar we willen en wanneer we dat willen. Laat in Rotterdam nu net een nieuw restaurant zijn begonnen dat precies aan deze behoefte voldoet: Ayla, 365 dagen per jaar geopend van 's morgens acht tot 's avonds twaalf uur. Dat is zeldzaam in Nederland. Sterker: wij zouden zo gauw niet iets vergelijkbaars weten.

De cijfers

Kosten: € 51,25 p.p.
Eten 7,5
Bediening 7+
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 8-

Ik ook niet. Waar zit Ayla?

We hoeven niet ver te zoeken. Op het Kruisplein, twee armlengten van het Centraal Station, lonkt Ayla met haar naam in lichtend gele krulletters. Hier laat Rotterdam zich van zijn meest kosmopolitische kant zien: glimmende hoogbouw, rammelende trams, kleurrijk volk op straat, de friettent van Bram Ladage. Ayla zit er pal naast, op de hoek waar vroeger een nachtwinkel zat.

Het menu

Gefrituurde baby-octopus met yoghurtdip
witlofhartjes met Valdeon (blauwschimmelkaas)
avocado met haringkuit en buikspek
gevulde inktvis met paddestoelen en garnalen
kreeft Thermidor met harissaboter
paella
kippendij met pompoenchutney
crema Catalana
ananas met gerookte karamel en hibiscuscrème.

Hoe ziet ze eruit?

Ayla is een Levantijns-Mediterraanse schoonheid met hipstertrekjes. De vloer is van grijs beton, de wanden zijn beschilderd met Arabische graffiti, aan het plafond hangen glazen met gloeilampen. Middelpunt is de bar-annex-keuken, waarvoor strengen knoflook hangen en Spaanse hammen in een groen foedraal. In een U-vorm daaromheen staan hoge en lage tafels waaraan gegeten en gedronken kan worden. Vermeldenswaard is nog dat de wc's genderneutraal zijn. Volgens de bedenkers moet het toilet een 'ontmoetingsplek' zijn.

Daar verheugen we ons nu al op. Wat eten we?

Ayla heeft een kaart als een rijk gevulde exotische snoeptrommel. Daar graaien we naar hartelust in - veel te veel natuurlijk. Gefrituurde baby-octopus, witlofhartjes met Spaanse blauwe kaas, gevulde inktvis, avocado met haringkuit en buikspek. Die laatste is een hoogtepuntje: een waaier zachte avocadopartjes met rokerig zoute viseitjes op smeltend zachte lapjes buikspek. Misschien had er nog een zoutkristalletje op gekund.

Zo gaat het eigenlijk met alles. Het smaakt prima, als we al kritiek hebben, dan is het op kleinigheden: de crumble op de blauwe kaas kon krokanter, de kardemom in de dip voor de knapperige inktvisjes mag minder heftig, de vulling van de zachte inktvislijfjes zou iets grover mogen, zodat je de samenstellende delen (Hollandse garnaal, paddestoelen) wat duidelijker proeft.

Mierenneukerij; daar hebben ze in Rotterdam een hekel aan.

Sorry. Op de tweede serie gerechten hebben we een ietsiepietsie meer aan te merken. De halve kreeft Thermidor smaakt erg naar houtskool en weinig naar harissaboter, de paella is wat te papperig waardoor het een beetje een smakenbrij wordt. En er mogen echte schelpjes bij. Maar de kippendijen zijn zacht en sappig en de desserts zelfs formidabel: een perfect egaal afgebrande Crema Catalana met een lichte toets van kaneel en citroen. Daar tegenover zoet gebakken ananaspartjes met nopjes heftig gerookte karamel en bloemige hibiscuscrème.

Ayla

Kruisplein 153
3014DD Rotterdam
facebook.com/RestaurantAyla

Goede bediening?

De bediening is Rotterdams multi-culti, vlot en vriendelijk, maar ook een tikje inefficiënt of onderbemensd: de vuile borden blijven te lang staan.

Nog naar het genderneutrale toilet geweest?

Ja. Niemand ontmoet. Maar dat mag de pret niet drukken. We verheugen ons op het ontbijt van tosti met pata negra en manchego. Clockless Ayla heeft (de) toekomst.

Ayla
Kruisplein 153
3014DD Rotterdam
facebook.com/RestaurantAyla

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.