Dagboek Solomon Tshekisho Plaatje (1876-1932)

In de Boerenoorlog wordt een trein vol dynamiet ingezet

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Mafeking, 5 november 1899

Zondag, Guy Fawkes’ Day (herdenking van de verijdelde aanslag op het Britse parlement op 5 november 1605, red.). Gisteravond zagen we hoe ongeveer duizend Boeren van het zuidelijke kamp overstaken naar het noorden van de stad, maar in de invallende schemering raakten ze al snel uit het zicht.

Op het tijdstip waarop Au Sanna (zwaar kanon, red.) haar nachtelijk saluut pleegt af te vuren, dachten we dat de knal niet uit het noorden maar uit het zuiden kwam, maar we besteedden er geen verdere aandacht aan.

Vanochtend ontdekten we echter dat we een dynamietexplosie hadden gehoord. Op de spoorlijn benoorden de stad hadden de Boeren een wagon vol geladen met ­dynamiet. Ze voorzagen de lading van een lont, staken die aan en duwden de wagon heuvel­afwaarts in de richting van de stad.

Kennelijk hoopten ze dat de ­wagon bij het treinstation zou ontploffen en daar ­iedereen zou doden, waarna ze ­de beschaafde wereld konden ­laten weten dat ze Mafeking met het ­geweer in de hand hadden ­ingenomen.

Maar God kwam tussenbeide en verijdelde hun plan. Het dynamiet ontplofte een halve mijl na de begraafplaats, vernietigde de wagon, sloopte de spoorrails en ruïneerde de bedding van het spoor.

Terwijl sommigen van ons hun dank betoonden aan de Almachtige, waren anderen in touw bij de spoorlijn om een herhaling te voorkomen.

Solomon Tshekisho Plaatje (1876-1932), mede-oprichter van het ANC. Ingekort fragment uit The Boer War of Sol T. Plaatje. Macmillan, 1973.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden