In Club Flamingo smacht prostituee naar een klant

Na de afschaffing van het bordeelverbod in 2000 zijn allerlei instanties zich met de seksbranche gaan bemoeien. Gevolg: veel onduidelijkheid....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

De bar van Club Flamingo (De club voor de betere zakenman!) is leeg. Dat wil zeggen: eigenaar Martin Schenke staat in zijn volle omvang te gebaren dat-ie leeg is. ‘Toen ik hier tien jaar geleden begon, zaten er dus acht meisjes. Moet je nu eens kijken.’ Er hangt een schilderij waarop twee naakte meisjes elkaar zoenen.

Club Flamingo is een witte villa aan de Arnhemseweg in Beekbergen. ‘Let maar op de lichtjes’, had de barman gezegd en dat was, vanaf afslag 22 op de A50, aanwijzing genoeg. Maar ook de parkeerplaats, waar de betere zakenman zijn betere zakenauto met gemak kwijt kan, is leeg.

Na binnenkomst ga je rechts van de pinautomaat de bar in. Links zit de deur met daarop het bordje privé. Daarachter een huiskamer, een keuken, een tv en vier videoschermen waarop Club Flamingo in de gaten kan worden gehouden.

De woensdagavond staat op het punt van beginnen als Martin Schenke voor Lena en Maaike een maaltijd van hamburger en frites bereidt. Hun namen zijn verzonnen, want zij zijn de twee prostituees van dienst. Op het moment dat Lena koffie wil inschenken, signaleert de barman eindelijk wat leven op een van de videoschermen. ‘Aardige knul’, luidt zijn oordeel en Lena mag hem welkom heten.

Martin Schenke had grote plannen toen hij tien jaar geleden Club Flamingo overnam. Aan de achterkant van de villa moest een groot motel komen, waar het begrip relax in al zijn facetten tot uitdrukking kon komen. Maar tussen droom en daad stonden niet alleen praktische bezwaren in de weg, maar vooral veel regels. Juist na de legalisering van de sekshandel in 2000 zijn tal van instanties zich met Club Flamingo gaan bemoeien en de onderlinge samenhang in de regelgeving is zoek. Dus is Club Flamingo sinds de oprichting in 1975 nauwelijks veranderd. Zo luxueus als het in de jaren zeventig was met zijn gifgroen bubbelbad, zo gedateerd is het nu.

André van Dorst, directeur van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven, vindt dit een fraai voorbeeld van hoe zijn branche klem zit: de legalisering van een maar half geaccepteerde bedrijvigheid heeft onduidelijke voorwaarden gecreëerd. ‘En daarvan is Martin Schenke het slachtoffer.’ Het aantal seksbedrijven is sinds 2000 teruggelopen van 800 naar zo’n 500.

Over het algemeen gesproken is er volgens Van Dorst best ruimte voor een club als Flamingo, als voorziening voor de oudere bordeelbezoeker. ‘De bruine kroeg doet het ook nog best.’ Probleem is volgens hem veel eerder dat de erotische industrie daarna een slag heeft gemist. Er zijn geen ondernemers die het discopubliek bedienen. Nu ziet Van Dorst wel weer de nodige innovaties. ‘Ik was laatst in een club in Amsterdam, helemaal bling-bling. Daar komen jonge mensen die met gemak een paar duizend euro op een avond stukslaan. Dat zal in Club Flamingo niet zo gauw gebeuren.’

De handel in seks heeft zich enorm verbreed, zegt André van Dorst, en hij maakt een weids gebaar in het wegrestaurant Stroe waar we elkaar treffen. Het zou hem niet verbazen als hier prostituees rondlopen en eenzame mannen een kaartje toestoppen. ‘Stel dat zo’n meisje drie Jannen op die manier benadert, dan zijn er misschien wel twee Jannen die even verderop bij haar langskomen.’

Zo is de seksuele service de afgelopen jaren uitgebreid met 06-kreunlijnen en escortbureaus. En zo zal binnen afzienbare tijd het erotisch uitgaanscentrum zijn intrede doen. Plannen daartoe, vlak bij Schiphol, worden nu nog gedwarsboomd, maar Van Dorst beschouwt dat als een achterhoedegevecht.

En Club Flamingo? Martin Schenke staat op het punt zijn vergunning in te leveren en er een café van te maken. Zitje eruit, biljartje erin en misschien laat hij die paal wel staan. ‘Doe ik in het weekeinde nog een beetje aan paaldansen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden