Column Aaf Brandt Corstius

Ik zit met een probleem: ik kan niet vaststellen of iemand oud of jong is

Ik zit met een probleem en dat is dat ik niet meer kan vaststellen of iemand oud of jong is. Als ik in het ziekenhuis door een arts geholpen word, denk ik dat diegene daartoe op geen enkele wijze bevoegd is, omdat hij volgens mij 17 is. Als ik door een politieagente berispt word omdat ik over de stoep fiets, wil ik haar terugberispen omdat ze duidelijk te jong is om politieagente te zijn en vast in verkleedkleren rondloopt.

En daardoor voel ik me dan oud. Daarom heb ik me voorgenomen om niemand die aantoonbaar volwassen is, nog als te jong voor een bepaalde baan te beschouwen. Dus nooit meer zeggen: ‘Die dokter was piepjong!’ Maar dat brengt me in een lastig parket qua partijleiders.

Overal om me heen zeggen mensen dat ze de opvolger van Pechtold, Rob Jetten, wel heel erg jong vinden, en ik denk niet dat het helpt dat hij op Harry Potter lijkt. Alhoewel, Balkenende leek ook op Harry Potter en die heeft het prima gered. Ik geloof trouwens wel dat hij al die tijd al 50 was, in ieder geval decennia ouder dan we hem schatten.

Maar goed, die Jetten dus. Ik had me voorgenomen om niet mee te doen aan ‘Maar die gast is toch veel te jong!’ Dus ik zeg steeds: ‘Hij is al 30-plus, hoor. Dan heb je toch al ervaring?’, overigens geen idee hebbende hoeveel ervaring Rob Jetten heeft, al las ik ergens iets over een zware portefeuille.

Ik sta hier, in mijn oudemensenkringen, helemaal alleen in, maar ik ga het gewoon volhouden. Trouwens, Rob Jetten is niet de enige jongeling, je hebt ook Jesse Klaver en Lilian Marijnissen en Thierry Baudet en Tunahan Kuzu. En binnenkort zet Rob Jetten een andere bril op en zit zijn haar net anders, en dan hoor je er niemand meer over.

Het is ook best handig om jong te zijn als politicus. Die jonge mensen hebben vaak nog geen kinderen, dus ze kunnen hun werk lekker mee naar huis nemen, ze hebben geen stiekeme affaires die ze in een kwaad daglicht stellen, en ze hebben er überhaupt nog zin in, wat voor een verschrikkelijke baan als partijleider wel zo praktisch is. Kan ons het schelen dat ze geen rimpels hebben.

En trouwens, die hele Hans van Mierlo was ook pas 35 toen hij D66 oprichtte, en daar hoor je nooit iemand over. Je hoort mensen er alleen nog steeds over dat hij in 1967 zo sexy was in dat beroemde campagnefilmpje waarin hij jachtig langs een gracht liep en diepgravend in de camera keek.

Van Mierlo oogt in dat filmpje trouwens als een man van vijftig, met lange regenjas en loden oogopslag.

Dat is het nadeel voor dertigers van nu: dat ze er uitzien als dertigers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.