'Ik zing me te pletter. Ik kan het nog niet helemaal missen'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen?..

TEKST WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Ik denk dat het portret duidelijk maakt dat ik probeer warmte en liefde te geven. Het willen omarmen van mensen en alles wat leeft en groeit. Ik denk dat ik daar ook heel geschikt voor ben. Ik ben een beetje zo'n kloek.

Is dat de reden waarom u trouwambtenaar bent geworden? Dat gebeurde eigenlijk in een opwelling. Vrienden met een bruidsmodezaak deden me drie jaar geleden de suggestie aan de hand. Ik wist het meteen: hè ja, wat leuk! Na toestemming van de burgemeester van Scheemda heb ik een trouwkapel in mijn nieuwe boerderij ingericht. Maar ik trouw in heel Nederland hoor. Ik heb er ondertussen wel tweehonderd gesloten, denk ik.

Wat brengt u mee?

Kijk, je moet wel wat in je mars hebben. Ik heb een eigen bloemen- en ringenceremonie, dus je staat bij mij niet in twintig minuten buiten. Daarnaast moet je je in dit beroep wíllen verdiepen in de mensen, ook al sluit je drie of vier huwelijken per week. En ik kan bruid en bruidegom duidelijk maken dat een huwelijk niet mag stuklopen op een zoutvaatje dat gebroken is. Ja, ik doe ook de nazorg, ik bemiddel bij relaties die niet goed gaan.

Wordt u er rijk van? Ben je gek! Wij vragen 900 euro voor een trouwerij in onze kapel. Dan ben je drie, vier uur zoet.

Homohuwelijken - kunt u zich als vakvrouw wat van de ChristenUnie-bezwaren voorstellen? O joh, nee, ik ben een echte nichtentante! En waar gaat het nou over? Hou toch op, wat een gezeur en onzin allemaal. Er verhongeren kinderen op de wereld. Als Onze Lieve Heer al bestaat, denk ik dat-ie liever heeft dat je je daarvoor inzet.

Zingt u tussendoor ook nog? Ik zing me te pletter! Ik kan het nog niet helemaal missen.

Héérlijk om op het biljart te staan.

Wie bent u voor uw fans? Heel benaderbaar, heel gewoon. Ik ben wel een ster en natuurlijk word ik op handen gedragen, maar ik ben niet het geijkte type dat in een limousine komt voorrijden. Ik stap zelf uit mijn auto.

Wat is het grootste misverstand over u? Dat misverstand is inmiddels wel een beetje uit de wereld: dat ik niet verder spring dan Viva España lang is. Ik schrijf natuurlijk ook nog boeken en columns, ik schilder, ik tuinier, ik geef lezingen en ik doe mee aan motivatieseminars.

Wat is een terugkerende reactie van collega's over u? Ik hou van ze en ben wijs met ze. En dat voelen ze ook. Ze komen altijd graag bij me. Hoe kan men u beledigen? Met kortzichtigheid en onredelijkheid.

Wat is het grootste compliment dat men u kan maken? Als mensen na een huwelijksvoltrekking zeggen: 'Goh, Imca, wat prachtig, ik heb ervan genoten.'

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan u? Ik denk toch wel mijn ondeugendheid, mijn ogen en mijn lach die alles verbindt. En ik ben de kameraad van mannen. Stoute mannen kunnen bij mij hun verhaal kwijt, dat vind ik leuk. Maar verder ben ik hartstikke trouw aan mijn eigen mannetje hoor.

Wanneer zag iemand u voor het laatst blozen? Dat doe ik nogal eens. Ik ben eigenlijk heel verlegen.

Eergisteren zakte mijn optrekjurkje ineens af en stond ik in mijn beha tegenover de kaasboer. Hij zei: 'Nou mevrouw, ik heb ze minder gezien.' Ik wist niet hoe ik het had!

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven? Als iemand die emotie kon overbrengen, intermenselijke warmte. Dat ontbreekt tegenwoordig toch wel erg in de samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden