Column Arnon Grunberg

Ik wist niet goed met wie ik mijn testament moest vullen. Ja, mijn petekind, arm petekind

Ik was een halfuurtje te laat bij de notaris, omdat ik iemands urine naar de huisarts had moeten brengen en antibiotica bij een apotheek had moeten ophalen. Soms is de schrijver hulpverlener.

De notaris was mild en de dame die mij bij dit proces begeleidde, leek ook in een milde stemming. In 2006 had ik mijn testament opgemaakt en hoewel ik niet van plan was snel dood te gaan, leek me een actueler testament verstandig, al was het maar voor mensen in mijn omgeving.

‘En telkens wanneer hij met het leven zelf in aanraking was gekomen, was hij ervoor opzij gegaan’, schrijft Tolstoj in Anna Karenina (vertaling: Wils Huisman).

Je kunt lang voor het leven opzijgaan, tot je erachter komt dat het zich in je eigen bed bevindt. Wat een andere manier is om te zeggen dat ik niet goed wist met wie ik mijn testament moest vullen. Ja, met mijn petekind, arm petekind. ‘Als ik sterf en de lieve jongen is nog geen 30, moet zijn moeder de boel beheren’, zei ik tegen de notaris, die aantekeningen maakte.

Mijn rechten wilde ik onderbrengen in een stichting, want je wilt het je ergste vijand niet aandoen schrijversweduwe te worden. Ik heb de weduwe Vestdijk ontmoet, dat was voldoende.

Het leek me verstandig mijn bibliotheek na te laten aan een wonderdokter die, hoewel ze antroposofisch is ingesteld en zelf zalfjes maakt tegen allerlei kwalen, blij zou zijn met wat Tolstoj in Nederlandse vertaling. Recentelijk nog had de wonderdokter tegen mij gezegd: ‘Ik moet sentimenteler worden.’ Tolstoj kan daarbij helpen.

‘De ervaring leert mij’, zei ik tegen de notaris, ‘dat het leven razendsnel radicaal kan veranderen.’

Hij antwoordde: ‘Ik raad iedereen aan, dus ook u, om de drie jaar het eigen testament te herlezen en indien nodig alles radicaal te herzien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden