Column Arnon Grunberg

Ik wil graag een tijd in een tbs-kliniek wonen. Ben ik welkom?

In het dorpje Zeeland, Noord-Brabant, bevindt zich de Langdurig Forensisch Psychiatrische Zorg van de Pompestichting, oftewel een ‘kliniek’ voor tbs’ers die zijn ‘uitbehandeld’.

Op een maandag in mei bezocht ik de instelling samen met geestelijk verzorger Quang en vrijwilliger Victor. We werden ontvangen door Peter Braun, clustermanager patiëntenzorg, die zich beklaagde dat veel burgers en nogal wat journalisten niet lijken te weten hoe het systeem in Nederland werkt en wat tbs is. Hij voegde eraan toe: ‘Soms lijkt zelfs de minister het niet te begrijpen.’

Tbs zou niets met straf of vergelding te maken moeten hebben. Doorgaans is de straf in een ‘gewone’ gevangenis al uitgezeten vóór men in een tbs-kliniek terechtkomt. In sommige gevallen is de kans op recidive zo groot dat psychiaters besluiten dat een gedetineerde niet terug kan naar de maatschappij.

‘Kun je gedrag voorspellen?’, vroeg ik Braun.

‘We worden er beter in’, zei Braun. ‘Om met Cruijff te spreken, je ziet het pas als je het doorhebt.’

Quang zei dat de kans groot is dat de gevangenen, die ‘bewoners’ moeten worden genoemd, de instelling als lijk verlaten.

‘De beste kans om hier weg te komen’, zei Braun, ‘is als je berust in je lot.’

Ik woonde een bijeenkomst bij onder leiding van Quang met een aantal bewoners, waarover ik niet kan schrijven, omdat de informatie die daar werd gedeeld, vertrouwelijk is. De wekelijkse bijeenkomst met de geestelijk verzorger is de enige bijeenkomst die niet gerapporteerd wordt aan ‘hulpverleners’.

Bewoner A., die veroordeeld is geweest voor seks met minderjarigen, een vriendelijke man die dol is op sigaren, toonde me zijn kamer. ‘Ik wil graag een tijd in een tbs-kliniek wonen’, zei ik. ‘Ben ik welkom?’

‘Ja’, zei hij. ‘En het is helemaal niet moeilijk om hier binnen te komen,  je moet gewoon doen wat ik gedaan heb.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden