LezersdilemmaWat zou u doen?

Ik wil de naam van mijn overleden echtgenoot houden

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik wil de naam van mijn overleden echtgenoot houden.

Mijn man is in 2016 overleden, wij waren bijna twintig jaar getrouwd. Ik ben weer gelukkig geworden met mijn jeugdliefde en binnenkort geven we elkaar het ja-woord. Ik heb altijd de naam van mijn echtgenoot aangehouden, ook toen ik ging samenwonen. Nu moet ik kiezen. Als ik mijn eigen naam ga gebruiken, voelt het alsof ik gescheiden ben. Dat wil ik niet. De naam van mijn aanstaande in combinatie met die van mij lijkt het enige alternatief. Ik heet dan echter niet langer zoals mijn 22-jarige enig kind, die ook de naam van mijn overleden echtgenoot draagt. Als ik zijn naam niet meer zou gebruiken voelt het alsof ik hem helemaal kwijt ben. 

Vrouw (55), naam bij de redactie bekend

Zelfde naam niet nodig

Ik leerde mijn man kennen op mijn 49ste en trouwde met hem drie jaar later. Toen we ons huwelijk in 2010 aankondigden bij de gemeente kreeg ik een brief over de naamkeuze, hij niet. Wellicht dat het anders is als je jonger bent en een gezin wilt beginnen. Dan zou het goed kunnen voelen om allemaal dezelfde achternaam te hebben, maar ik identificeer me al vele jaren met mijn naam. Als ik de zijne zou aannemen voelt het of ik een ander zou zijn. Voor de wet, de fiscus, de familie en ons hart zijn we getrouwd, maar we hebben ieder onze eigen naam gehouden. 

Daniella Bruinsma (61), Almere

Alleen een administratieve zaak

Drie jaar geleden werd ik weduwe. Ik heb gedurende ons ruim veertig jarig huwelijk altijd mijn eigen geboortenaam gehouden. Toen bij de verlenging van mijn paspoort werd gevraagd of er de vermelding ‘weduwe van’ in moest komen te staan heb ik gezegd: ‘Nee, hij zit voor altijd in mijn hoofd en in mijn hart’ en daar voegt die vermelding niets aan toe. Ik raak hem toch nooit meer kwijt, met of zonder een link naar zijn naam. Mijn inziens een administratieve en geen emotionele zaak. Uw kind is de constante factor hierin. Zo gaat zijn naam niet verloren. En vraag u af wat uw overleden echtgenoot van dit dilemma zou hebben gevonden. 

Tonny Michels (74), Den Haag

Ouderwets

What’s in a name? Waarom voelt het alsof u gescheiden bent bij het dragen van een andere achternaam dan van uw echtgenoot? De naam aannemen van de man is zo’n achterhaald, ouderwets principe. Houd de naam die u nu heeft. Tip voor iedereen die in het huwelijk treedt: houd uw eigen naam. Wel zo duidelijk in de jaren en voor de gebeurtenissen die volgen. Mijn kinderen vinden het heel normaal dat ik een eigen, andere achternaam heb en ook mijn man vindt al meer dan twintig jaar een normale keuze. 

Liesbeth Troost (50), Arkel

Officiële naam doet er niet toe

Wat fijn dat je opnieuw de liefde hebt gevonden. Ik wissel van achternaam al naar gelang de situatie. Wat er op mijn paspoort staat, doet er nauwelijks toe. Sterker nog, weinig mensen hoeven te weten welke naam je officieel kiest. Geef jezelf tijd en ruimte om te wisselen van achternaam, al naar gelang de situatie. En vraag die tijd en ruimte ook van je nieuwe man. 

Sarah Muiderman (43), Den Haag

Draag hem op een andere manier mee

Misschien kunt u uzelf een mooie ring cadeau doen met de naam van uw overleden echtgenoot erin gegraveerd? Of hem laten graveren in uw eerste trouwring of zelfs in uw nieuwe trouwring? Dan draagt u zijn naam toch altijd bij u. 

Maureen van Abeelen (50), Gouda

Over twee weken: ik kan niet tegen de stopwoordjes van mijn vrouw

Mijn vrouw doorspekt haar zinnen met het stopduo ‘zeg maar’, ook wel half ingeslikt tot ‘zmaa’. Dit leidde bij mij tot irritatie en pogingen de stroom zegmaars in te dammen – door in te breken met een herhaling van die twee woordjes of met een ‘geen zeg maar’ of ‘zonder zeg maar’. Dat deed de vloed wat afnemen, maar mijn interventies wekten op hun beurt ergernis bij mijn vrouw, zodat ik maar poogde die in te slikken. Nu begint onze zoon (12) echter geïnfecteerd te raken en wil ik mijzelf maar ook hun beider omgevingen beschermen tegen de expansie van dit ergerlijke woordenpaar. Wat te doen? 

Man (62), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden