LezersdilemmaWat zou u doen?

Ik wil de cadeaus van oude geliefden niet zomaar wegdoen

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: ik overweeg om cadeaus van oude geliefden terug te geven.

Nu mijn toekomst per dag korter wordt, ben ik bezig mijn eigendommen een bestemming te geven. Zo ook een aantal artistieke uitingen, geschonken door geliefden van weleer. Geliefden waarvan in goede harmonie afscheid is genomen. Keramiek, schilderijtjes en een gebreid vest, allemaal met veel liefde gemaakt en te mooi om als afval weg te doen. Ik overweeg ze terug te sturen in het besef dat dit zowel positieve als negatieve emoties bij de ontvanger kan oproepen. Ik vraag mij af of ik hier goed aan doe. 

Man (77), naam bij de redactie bekend

Bedenk samen een bestemming

Die gevers zien zelf ook hun horizon naderen te midden van voorwerpen van weleer. Gebruik de voorwerpen daarom liever als aanleiding om een goed gesprek te voeren. U zegt dan dat u er graag met haar een mooie bestemming voor zou vinden. Daarvan gaan minstens drie mensen blij worden. 

Janneke Dullemond (53), Amsterdam 

Onnodig bang

Als u uitlegt dat u de cadeaus juist teruggeeft omdat wegdoen verkeerd voelt, denk ik dat ze het wel zullen begrijpen en wellicht zelfs waarderen. Zelf heb ik ooit voor een vriendin een houten theedoosje beschilderd. Mocht zij ooit in uw situatie terechtkomen, niet wetend wat ze met dat doosje aan moet en ze zou het eigenlijk het liefst aan mij teruggeven, dan hoop ik dat ze niet bang is mij te kwetsen en gewoon doet wat goed voelt voor haar, desnoods met uitleg. Het is haar eigendom, dus zij beslist wat ermee gebeurt, zelfs als ze het zou willen teruggeven. 

Lana Konijnenbelt (28), Amersfoort

Juist een mooi geschenk

Twee jaar geleden kreeg ik van goede vriendin een schilderij retour, zij was ernstig ziek en wist dat ze binnenkort zou overlijden. Ik koester het schilderij nu dagelijks en zie haar goedheid en liefde terug in dit gebaar. Het is voor mij het mooiste geschenk ooit. 

Caro ten Brundel (56), Zelhem

Doen maar met uitleg

Wat een leuk idee en mooi gebaar. Mits u de geschenken vergezeld laat gaan van een persoonlijk briefje waarin u uitlegt waarom u doet wat u doet. En waarin u ook iets aardigs over uw geliefde van weleer zegt. Voorwaarde is wel dat deze geliefden open zijn geweest over hun relatie met u, anders kan het leiden tot vragen van partners en kinderen – dat lijkt mij niet de bedoeling. Over negatieve emoties bij de ontvanger zou ik mij niet druk maken. Ik neem aan dat al uw geliefden u goed genoeg kennen om uw gebaar op waarde te kunnen schatten.

Lieuwe Rozema (54), Groningen

Het mag emoties losmaken

Je laat het materiële los, maar niet de warme en liefdevolle herinnering die eraan gekoppeld is. Wees zuiver in je intentie, dus geen bijbedoelingen. Stuur het op en beschrijf daarbij wat het al die jaren voor je heeft betekend, en dat het niet aan jou is om het te herbestemmen. Natuurlijk zal het emoties oproepen, maar daar waren de geschenken ooit voor bedoeld. Geef ze nog een keer die functie. 

Bart de Lange (51), Houten

Laat dit aan uw nabestaanden over

Een uit liefde gegeven cadeautje teruggeven op het moment dat u, naar ik aanneem, nog zelf over uw leven kunt beslissen, kan zeer kwetsend zijn. Misschien is het een idee om op de diverse schenkingen de naam te zetten van de gever zodat, wanneer u er niet meer bent, uw nabestaanden dit aan de gever kunnen teruggeven. Die kan dan zelf beslissen of het wordt gewaardeerd. Het zelfgebreide vest zou ik in de kledingbak stoppen. 

Amarentia Oswald (77), Gameren

Over twee weken

Mijn huisgenoot vindt dat ik de richtlijnen van het RIVM niet goed genoeg naleef
Mijn huisgenoot en ik hebben een andere visie over de quarantainerichtlijnen van het RIVM. Mijn vrienden en ik zijn er losser in. Hoewel we elkaar minder zien, is er geen sprake van strikte isolatie en ik zie dat in mijn vriendengroep ook niet snel gebeuren. Mijn huisgenoot is boos en voor twee weken naar zijn ouders vertrokken. Hij wil hierover afspraken maken. Ik vind het moeilijk om de inzet voor dit gesprek te bepalen. Ik vind niet dat hij mij zijn strikte naleving van de richtlijnen mag opdringen, maar ik wil hem ook niet mijn riskantere gedrag opleggen. Wij vallen beiden buiten de risicogroep. Man (31), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor

maandag 4 mei 2020 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden