Stamgasten Café De Werf in Amsterdam

‘Ik vind regelmatig van baan wisselen avontuurlijk’

Verkeersregelaar Rob (53) wil niet (‘Nee, echt niet!’) op de foto, maar vertelt graag hoe hij zijn werkende leven avontuurlijk houdt.

Rob: ‘Het was vandaag bloedheet op het asfalt in Uithoorn. Reflecterende kleding reflecteert natuurlijk alleen licht, geen warmte. Ik hou van warmte, dat scheelt. Ik heb al boodschappen gehaald voor vanavond, een lekker varkenshaasje met gegrilde groenten en een salade, maar met dit weer vond ik dat ik eerst wel een paar biertjes mocht drinken. 

‘Ongeveer dertig jaar geleden kwam ik bij De Werf in Amsterdam voor het eerst, maar er zijn ook jaren geweest dat ik meer naar andere cafés ging. Vlakbij zat vroeger een kunstenaarscafé, dat mensen van het vrije leven aantrok. Ik heb zelf ook jarenlang op het gekraakte ADM-terrein gewoond, het kunstenaarsdorp in het Westelijk Havengebied. Daar vind je vrijdenkers die niet met de massa meegaan, mensen die niet kiezen voor een dood leventje, precies zoals de maatschappij het wil. Het gaat erom dat je zélf wat creëert.

‘Of ik creatief ben? Ik ben altijd een beetje aan het uitvinden geweest. Twintig, dertig jaar geleden kreeg je van die parasols waar een gat in zat, waar de wind doorheen kan. Dat had ik jaren daarvoor al eens bedacht, maar niet doorgezet. Zo verzin ik vaker dingen, vooral op het technische vlak.

‘Om verkeersregelaar te worden heb ik een verkeersopleiding gevolgd, maar ik heb 101 beroepen gehad. Dat ik nooit lang bij één baan blijf, is een bewuste keuze. Het heeft ermee te maken dat ik snel verveeld ben. Op den duur wordt het mij te simpel of te laagdrempelig. Ik vind regelmatig van baan en werkomgeving wisselen avontuurlijk. 

‘Ik maak me nooit zorgen of ik weer wat nieuws ga vinden. Na al die jaren weet ik wel wat ik in huis heb. Ik ben timmerman geweest, elektromonteur, kok, fietsenmaker, barkeeper, onderhoudsmonteur, heb in de groenvoorziening gezeten als hovenier, op Schiphol gewerkt als schoonmaker, noem maar op. Het lijkt me leuk om in de toekomst nog een tijdje in de bewaking te gaan werken.

‘Veel mensen blijven hun hele leven in één beroep vastzitten. Als je denkt dat het nodig is voor jezelf om pensioen op te bouwen, is het een ander verhaal. Maar wanneer stabiliteit, zekerheid en doorgroeien in een loonsituatie voor jou minder belangrijk zijn, dan is het volgens mij veel leuker om van alles en nog wat te doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden