Lust en LiefdeChecklist

‘Ik hoop dat de optelsom leidt tot liefde’

Op haar 53ste weet Barbara precies aan welke eisen een man moet voldoen.

Beeld Sasa Ostoja

‘Je kunt natuurlijk beweren dat je beter af bent met liefde dan zonder. Dat liefde het hoogst haalbare is, want kijk maar eens naar alle literatuur en liedjes. Dat je als je weer alleen bent, maar beter zo snel mogelijk op zoek kunt gaan naar een nieuwe liefde.

Maar ik weet het zo net nog niet. Ik ben nu dertien jaar gescheiden en sinds die tijd heb ik twee verhoudingen gehad die geen van beide langer hebben geduurd dan tweeënhalf jaar, en toen ik dit voorjaar ineens werd gediagnosticeerd met borstkanker heb ik eerlijk gezegd geen moment een man naast me gemist. Ik keek de dood in de ogen toen het er op leek dat het was uitgezaaid, maar ik denk eerlijk gezegd dat mijn ziekte een nog grotere klus was geweest als ik toen een man had gehad die van me hield.

Niet in de zin van plaatsvervangende pijn, zoals je verdriet kunt hebben om het verdriet dat anderen om jou hebben, maar heel praktisch. Ik viel bijvoorbeeld op de raarste momenten in slaap. Soms gewoon na het werk ‘s avonds op een stoel om dan midden in de nacht met mijn kleren nog aan wakker te worden. En in mijn eentje hoefde ik me voor niemand te generen.

Natuurlijk had een ideale liefde op dat moment verkwikkend kunnen zijn. Dan was er geen sprake van schaamte geweest maar in tegendeel, van steun, ik zou me gedragen hebben gevoeld, misschien letterlijk, door sterke armen.

Maar iedereen van mijn leeftijd weet, of zou moeten weten, dat de meeste liefdes niet zo ideaal zijn. Zonder zuur of gefrustreerd te willen klinken, want dat ben ik niet - ook ik date me nog steeds een hoedje - heb ik die grote ideale liefde nooit gevonden en naarmate mijn leven vordert, raak ik er steeds verder van af. Ook al blijf ik nieuwsgierig naar mannen, ik dicht mezelf een realisme toe dat, op een andere manier weliswaar, maar net zo goed, verkwikkend is als de romantische liefde zelf.

Het klinkt misschien raar in een tijd waarin aan begrippen als verliefdheid en ‘leven in het moment’ welhaast verlichtende kwaliteiten worden toegekend, maar ik denk op mijn 53ste precies te weten wat voor mij werkt en wat niet. En dus, ja, ik heb een rigide lijstje eisen waaraan een man moet voldoen. Zo niet, dan valt hij bij voorbaat af. Je zou me veeleisend of zelfs materialistisch kunnen noemen, en ik weet ook wel dat zo’n lijstje geen garantie vormt voor het vinden van een man, maar andersom is wel het geval. Met mannen die niet aan mijn eisen voldoen wordt het sowieso een fiasco. Ik vink eigenschappen en kenmerken af in de hoop dat de optelsom van dat alles leidt tot liefde.

Zorgzaam. Welbespraakt. Kennis van de wereld. Kennis van de internationale keuken. Belangstelling voor theater en reizen. Daaraan moet hij voldoen. Zoals ik mijn bedrijf run, zou ik de liefde willen regisseren. Vol overgave en compassie maar wel zeer kritisch. Een man die nog kinderen thuis heeft wonen, daar begin ik niet aan. Laat staan iemand die nog steeds tobt met een ex. Ik verlang naar een man die me ontvoert op een vrijdagmiddag en me een weekend meeneemt. Liefde is te ingewikkeld om je door een of andere toevallige charme te laten misleiden. De kans op mislukken is te groot. Mijn drie mannen hebben hun sporen achter gelaten. Voor ik het weet zit ik weer een paar jaar vast aan iemand met narcistische trekjes. Daarvoor ontbreekt me de tijd en de zin. Ik heb het goed alleen. Op deze manier dek ik me in zonder me af te sluiten.

Beeld Sasa Ostoja

Liefde, graag, maar niet tot elke prijs. Als ik vanavond thuiskom, wacht er in de koelkast een schaaltje gamba’s die ik vanochtend in de marinade heb gezet. Ik ga ze grillen met zalm en kijk daar nu al naar uit. Geen overleg nodig, geen concessie aan een man die liever biefstuk heeft. Kort na mijn operatie ontmoette ik een man die zei: schat, niemand weet hoe dit gaat aflopen met deze taaie ziekte van jou, maar zelfs als je nu aan je laatste jaren begint, dan zal ik ervoor zorgen dat het je mooiste jaren ooit zullen zijn. Ik was oprecht overdonderd, maar toen ik op een dag carpaccio voor hem wilde maken, zei hij: wablief? Bleek dat-ie nooit carpaccio had gegeten en niet wist wat dat was. Toen was het voor mij wel al zo’n beetje klaar, want eten is cultuur en zorgt vaak voor meer verbinding dan seks.

Soms denk ik, het werkt natuurlijk naar twee kanten, hoe langer ik alleen ben, hoe meer ik eraan gewend raak, hoe prettiger ik me in mijn eentje voel en hoe veeleisender ik word. Zo slinkt met de dag de kans dat ik nog iemand tegenkom die bij me past. Maar verwijt me hooguit zelfbescherming. Het is zoals het is.

Nadat ik de diagnose borstkanker kreeg heb ik me drie weken lang opgesloten. Misschien wel het beste bewijs dat vriendschap en liefde voor mij als het erop aan komt, niet zaligmakend zijn. Artsen zeiden: overleg toch met familie en vrienden over de verschillende behandelmethoden. Maar zoals ik in de ochtend weet wat ik ‘s avonds wil eten, zo kan ik ook dit soort afwegingen het zuiverst alleen maken. In Twente waar ik woon wilden ze mijn borst meteen amputeren maar via een omweg kwam ik in het AVL in Amsterdam waar een amputatie en een borstreconstructie in een operatie plaatsvond. Ik zei tegen mijn arts, er komt een dag dat ik me opnieuw wil uitkleden voor een man, dat kan niet als ik met een grove amputatie rondloop. En als een ware kunstenaar heeft hij niet alleen mijn huid maar ook mijn tepel gespaard. Zes maanden later leef ik nog en krabbel ik op. Ik blijf zeer geïnteresseerd in de mannen om me heen. Maar wel met dat lijstje in mijn hoofd. Daar valt niet over te onderhandelen. Uit lijfsbehoud.’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Barbara gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden