De bewust digibete burger Olaf Tempelman

Ik heb vooralsnog diep medelijden met de Chinezen die 24/7 achter die toiletmonitor moeten zitten

In de voormalige Sovjet-Unie konden alleen plassende apparatsjiks die vaak doortrokken, tegen de Partijleider samenzweren. Beeld AFP

Als één vertrek aanspraak maakt op de titel ‘laatste toevluchtoord’, dan het toilet. Het biedt soelaas aan mensen met hoge nood, maar ook aan mensen met een hoge behoefte aan privacy in een omgeving waar ze in de gaten worden gehouden. Fameus zijn de vertrouwelijke gesprekken die communistische partijbonzen op 14de, 15de of 16de Partijcongressen in de voormalige Sovjet-wereld voerden, al staande boven herenurinoirs – op zulke congressen hingen overal microfoons, alleen plassende apparatsjiks die vaak doortrokken, konden tegen de Partijleider samenzweren. 

Ook in Dave Eggers’ dystopische romanThe Circle fungeert het toilet als overgebleven veilige plek. De hoofdpersoon werkt voor een Facebookachtig bedrijf in Silicon Valley en is 24/7 online te volgen – alléén tijdens haar stoelgang zien haar volgers haar niet.

In een column in The New York Times met de sprekende titel If Stalin Had a Smartphone ziet David Brooks ook deze privacy bedreigd. Had Stalin de huidige digitale techniek gehad, dan was er op Sovjet-toiletten minder vertrouwelijk geconverseerd. Brooks is met name geschrokken door een systeem waarvan de Chinese techfirma Yitu gebruik maakt: op een monitor geven blauwe strepen aan hoe vaak en hoe lang employees van het toilet gebruikmaken. Zo ziet de Chinese leider Xi wat grote leiders van vroeger niet zagen. 

Ik heb vooralsnog diep medelijden met de Chinezen die 24/7 achter die toiletmonitor moeten zitten. Immers: tegenover twee Yitu-employees die, mogelijk, misschien, ooit, op een verdacht moment samen te lang op het toilet zitten, staan al die Yitu-employees met normale behoeften. Die blauwe strepen op die monitor verschaffen eerst en vooral schatten aan informatie over grote en kleine blazen en grote en kleine prostaten. Een ex-employee van de Roemeense staatsveiligheidsdienst zei: ‘Mensen in de gaten houden is saai werk, vaak geestdodend.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden