Marike Jager.

Wat zijn dit voor vragenDe keuzen van Marike Jager

‘Ik heb nog nooit zo’n vrolijke plaat gemaakt’

Marike Jager.Beeld Frank Ruiter

Zangeres Marike Jager blijft ondanks verdrietige tijden altijd het licht zien.

Bunninge of Beuningen?

‘Beuningen. Ik spreek dat Nijmeegs-Beuningse accent niet. Ik ben geboren in Amersfoort, opgegroeid in Leusden en ik heb in Maastricht gestudeerd. Toen Henk Jan, mijn man, en ik een huis zochten met ruimte om te oefenen kregen we een tip van een vriendin om eens te kijken op kunstinzicht.nl, een site voor kunstenaars. Er stond een klooster met atelierruimte in Beuningen te huur.

‘Het zag er bijzonder uit, alleen had ik geen idee waar Beuningen lag. Ik weet nog heel goed hoe we op de A50 vanuit Den Haag naar het zuiden reden. En toen moesten we de A73 nog op, naar het oosten. Het was ver weg, vond ik. Maar toen we hier arriveerden, waren we meteen verkocht. Het zijn klaslokalen die aan een klooster zijn gebouwd. Er woonden hier vroeger nonnen van de Zusters van Liefde. Mooi hè.

‘En nu zijn we twaalf jaar verder. Ik vind het hier nog steeds fantastisch, hoewel er in Beuningen zelf niet veel te doen is. Maar je loopt hiervandaan snel naar de Appie, Blokker of het Kruidvat. Als ik linksaf ga, loop ik zo naar de Waal, via prachtige boomgaarden en stille weggetjes.’

Sky Radio of de lottoballetjes?

‘De lottoballetjes! Mijn moeder, Marion Jager, presenteerde op televisie jarenlang de trekking. Dat deed ze tien jaar lang, vanaf 1986 tot 1996, in een poule met drie of vier andere vrouwen. Er klonk muziek en er kwam steeds een balletje uit de lottomachine. Het was wat hoor, er keken miljoenen mensen naar. Later is ze steeds meer met haar stem gaan doen. Ze heeft jaren het nieuws gelezen voor Sky Radio, tot een jaar of tien geleden.

‘Soms mocht ik mee naar de trekking van de lottoballetjes. Dan reden we samen in haar Kevertje naar de studio van de NOS. Het waren magische en spannende dagen. Het begon met visagie, dan kwamen we bijvoorbeeld René Froger tegen, en die presentator van het Journaal, Siezen? Ja, Harmen Siezen. Ik heb hun handtekeningen nog. Tijdens de uitzending stond ik ergens aan de zijkant. Het was altijd fijn daar.

‘Mijn vader nam het altijd op, op een VHS-band. Mijn moeder keek elke uitzending terug, ze was superkritisch. In een winkel in Leusden mocht ze kleding lenen. Ze heeft bij ons thuis ook nog een commercial voor Whiskas opgenomen. Het was indrukwekkend, helemaal omdat Vosje de hoofdrol speelde, dat was mijn poes.’

CV Marike Jager

1979 Op 4 februari geboren in Amersfoort

1998 Leert zichzelf gitaarspelen tijdens een wereldreis

1999-2004 Studie gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht

2001 Eerste optredens met eigen liedjes, open podium Kumulustheater Maastricht

2001 Wint met haar band HeyDay het Studenten Songfestival in Maastricht

2003 Wint Grote Prijs van Nederland, categorie singer-songwriter

2006 Debuutalbum The Beauty Around

2006 Eigen platenlabel Morning Coffee Records

2009 Edison-nominaties in categorieën beste plaat (Celia trigger) en beste vrouwelijke artiest

2009-2012 Met Eric Corton presentator Lowlands bij de VPRO

2010-2012 Presentator Zwarte Cross Festival

2014 The Silent Song

2016 Tour met hiphopdanser Shailesh Bahoran

2019 Hey Are You OK

Marike Jager woont in Beuningen en is getrouwd met muzikant Henk Jan Heuvelink. Ze hebben drie kinderen.

The Silent Song of Hey Are You OK?

‘Nu natuurlijk Hey Are You OK, mijn nieuwste album. Dit ben ik op dit moment en dit is hoe ik me voel. Het zijn twee totaal verschillende platen, twee extremen. The Silent Song is klein en akoestisch. Hey Are You OK is veel uitbundiger, ik heb echt uitgepakt.

The Silent Song heb ik ’s nachts geschreven, in een huisje in de kloostertuin. Dat kon, ik had nog geen kinderen. Hier in huis liep ik vast. Ik was alleen, dat hoor je. Eén gitaar, één stem, een paar pianonootjes, dat is het. Pas veel later zag ik in dat The Silent Song precies weerspiegelt hoe ik me destijds voelde. We wilden kinderen, maar ik werd maar niet zwanger.

‘Het was een verdrietige periode. Gelukkig zijn we zijn nooit verbitterd geraakt en altijd hoopvol en optimistisch gebleven. We gingen drie keer per week naar het ziekenhuis. We hebben een hobby, zei ik vaak tegen Henk Jan. We konden er ook om lachen. Embryo’s die in de vriezer gaan, dat verzin je allemaal niet. Stellen bij wie het niet lukt, raken vaak verbitterd. Dat is ons niet overkomen. We hebben een fijne relatie, we redden ons wel.’

Grote Prijs van Nederland of de nominaties voor de Edison?

‘Mijn carrière is begonnen tijdens mijn studie gezondheidswetenschappen in Maastricht, op een open podium. Ik kreeg een enorme kick van optreden. Ik werd er helemaal high van en dat gevoel hield een paar weken lang aan. Ik vond optreden doodeng, maar tegelijkertijd was het verslavend.

‘Al vijftien jaar kruip ik gestaag omhoog. Jarenlang ben ik aanstormend geweest, in de pers, maar tot een echte doorbraak kwam het niet. Gelukkig kreeg ik zo nu en dan wel de bevestiging dat ik op de goede weg was. De Grote Prijs was zo’n bevestiging. Ik had er behoefte aan dat iemand iets over mijn liedjes zei.

‘En toen kwam Lowlands, in 2007. Dat was een enorme stimulans. Het publiek op Lowlands is zo gretig. Het was niet normaal wat ik daar meemaakte. Ik werd omarmd door het publiek. Ik ging jankend van het podium af, zo gelukkig was ik. Het deed me beseffen dat er nog heel veel mogelijk was.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Like a Prayer of Like a Virgin?

Like a Virgin. Het is van jongs af aan een van mijn favoriete liedjes van Madonna. Like a Virgin is heel licht, heel erg Madonna. Ik bewonder het enthousiasme in haar stem, haar lichtheid, haar vrolijkheid en puntigheid. En haar intro’s zijn tof. Toen ik zelf muziek ging maken kwam ik erachter dat elk nummer van Madonna een kneitergoed intro heeft. Zet een nummer op en je weet meteen: dat is True Blue, of Into the Groove. Dat was een goede les.

‘Het jarentachtiggeluid met die synthesizers zit ook in Hey Are You OK, bijvoorbeeld in Under the Trees. Ik heb nog nooit zo’n vrolijke plaat gemaakt. Het zat er altijd al in, hoor. Ik vind het heel moeilijk om zware muziek te maken, met zware teksten. Ik kan wegkwijnen, maar ik heb niet de neiging om dat als muzikant te tonen. Er is altijd wel ergens een spoor licht, hè.’

Bert of Ernie?

‘Wauw. We hebben de liedjes van Sesamstraat heel vaak gedraaid. Ik vind het superleuk om moeder te zijn. Na vijf jaar lukte het. We hebben drie kinderen, het is bijna een wonder. Het moederschap is het leukste van alles. Ik merk dat ik me sterk voel als moeder; dat ik een goede moeder ben. Nou ja, ik doe in elk geval mijn best. Ik accepteer dat het vooral een kwestie van ontdekken is, van vallen en opstaan, en dat terwijl ik een perfectionist ben. Ik vind het ook leuk om ze te observeren. Ik leer van ze en ik kan me in ze verliezen. Omdat ze nog zo jong zijn ben ik al een paar jaar heel moe, dat ook.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Opnemen of optreden?

‘Thuis werd er muziek gedraaid en mijn moeder tekent en schildert graag. Op de lagere school playbackte ik vaak, met een hockeystick als gitaar. Ik deed The Beatles na en Madonna en Clouseau, dat Belgische bandje van Koen en Kris Wauters. Ik had een pruik geleend en was Koen. Ik stond graag op een podium.

‘Later veranderde dat. Optreden werd heftig, ik was altijd zó nerveus. Ik at nauwelijks en moest constant naar de wc. Sinds ik moeder ben geworden gaat het veel beter. Ik ben 40. Ik ben een laatbloeier. Ik weet nu veel beter dan vroeger wat ik kan en het interesseert me veel minder wat de rest van de wereld van me vindt. Eindelijk.’

Hey Are You OK, Morning Coffee/V2. Beschikbaar op vinyl en cd en via streaming.

Vier sterren kreeg de laatste plaat van Marike Jager, Hey Are You OK, van de muziekredactie van de Volkskrant. Een goedgehumeurd album, bruisend van energie en levenslust, schreef Menno Pot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden