'Ik had geen idee dat het een langdurige dubbelverhouding zou worden'

Vrije liefde en dito seks tussen stellen die elkaar van het schoolplein kennen; Kaja en Roseanne zien alleen de lusten.

Corine Koole
null Beeld .
Beeld .

KAJA (34) GETROUWD, MAATSCHAPPELIJK WERKER, MOEDER VAN TWEE KINDEREN VAN 6 EN 5 JAAR

'Het begon in september vorig jaar. We waren met een stel buurtgenoten op een verjaardag van een van onze kinderen. Een echtpaar dat ik alleen van het schoolplein kende, nodigde ons uit voor een borrel bij hen thuis. Het was al de tweede keer dat ze ons uitnodigden en ik had het te lang op zijn beloop gelaten, dus stemden we toe. Onze kinderen zitten bij elkaar in de klas, een beetje toenadering kon geen kwaad. Tegen Roseanne die ernaast stond en die ik ook nauwelijks kende, zei ik: komen jullie dan ook? Het werd een gezellige borrel die eindigde met karaoke, waarbij ik luidkeels Jolene meejoelde en er werd gedanst. We spraken af de volgende keer met de drie stellen samen te eten, elk stel zou een gang maken. Ik kan niet goed koken, maar mijn man maakte een geslaagd voorgerecht met zalm. Bij binnenkomst viel me op dat de andere twee vrouwen een jurkje droegen, dat ze hun best hadden gedaan er leuk uit te zien. Ik was verrast, het was een heus etentje kennelijk, dat was me ontgaan. Zelf droeg ik een spijkerbroek. Na het eten ging de muziek aan en opnieuw begonnen we te dansen. Die eerste borrel had een beetje vrienden van ons gemaakt, de drank en de muziek en de karaoke maakten ons vrij. De vertrouwelijkheid kwam in een stroomversnelling. Een paar dagen ervoor waren we Roseanne en haar man tegengekomen op een braderie en hadden haar man en ik onschuldig geflirt. Ik had iets tegen hem gezegd over de zon die zijn ogen deed oplichten; nu ontweek ik hem telkens als hij te dichtbij kwam dansen, want ik wilde Roseanne niet in verlegenheid brengen. Dus danste ik met haar. Haar vond ik een stuk leuker dan die andere vrouw. Verder gebeurde er niets die avond, behalve dat er iets onzegbaars werd gezaaid. Tijdens een van de etentjes daarna, weer met z'n zessen en dit keer bij ons thuis, maakte mijn man het hoofdgerecht. Een visje, van Smulweb geloof ik, met een lelijke kop. Hij had te lang in de oven gestaan en was wat droog, maar de sfeer leed er niet onder en weer dronken en dansten we. Dit keer had ik ook een jurkje aangedaan: bordeauxrood met brede banen van leer en stof.

Ik had behoorlijk wat gedronken en zei tegen Roseanne: ik zou je zo kunnen zoenen. Ze reageerde lacherig, flirtte terug. Het was alsof ze wel wilde, maar zelf het moment wilde bepalen. Je gaat te snel, vermaande ik mezelf, en toen, beetje bij beetje, gaf ze toe. Daar stonden wij, twee vrouwen verbonden door een schoolplein, de vriendschappen van onze kinderen en een ontluikende vriendschap. Al dansend raakten we elkaar aan. Daarna kwamen de verkennende kusjes en even later zoenden we elkaar vol op de mond terwijl de anderen toekeken. Het gekke is dat ik niet eens meer weet hoe het verder ging. Het was in elk geval of ons gezoen een startsein was, het eerste dominosteentje dat omviel en dat daarna alle andere heel lichtjes een duwtje gaf - met een groots effect. Ik zoende ook ineens met de andere vrouw en hoorde Roseanne tegen mijn man zeggen: je vrouw lijkt het erg naar haar zin te hebben, en jij dan? Het werd al laat, we moesten naar huis maar eenmaal thuis op de bank keken mijn man en ik elkaar aan: wat als we terug zouden gaan? En dat gebeurde. De babyfoon kon mee, de kinderen werden toch niet wakker. En daar, in het huis van die vage kennissen, zoende ik de man van die andere vrouw en Roseanne zoende mijn man. Beetje bij beetje werden we intiemer en verdween alle schroom. Nooit hadden we hierover gespeculeerd, geen van ons had dit eerder gedaan. Het waren uiterst spannende momenten, maar pas tijdens een volgende ontmoeting een paar weken later, gebeurde er echt iets opmerkelijks. Zonder er een woord aan vuil te maken, kleedden we ons uit. Iedereen, zonder enige aarzeling. Met de man van Roseanne, die ik het aantrekkelijkst vond, belandde ik op het aanrecht. Ik herinner me de keukenkastjes, het mandje met appels dat we opzij duwden. Dat andere stel had samen seks in een hoek van de kamer. Wij niet, het pijpen en zoenen was intiem genoeg. De echte seks kwam maanden later pas. Na afloop zochten we onze kleren bij elkaar die in de keuken en woonkamer verspreid lagen. 'Is dit jouw bh of de mijne?' En toen vertrokken we. Verbaasd, maar zonder schaamte. En toen we elkaar twee dagen later met een pokerface op het schoolplein zagen met de kinderen erbij, was die schaamte er nog niet.

Nu, een half jaar later, spreken we eens per week of twee weken af. Dat waarvan we dachten dat het eenmalig was, werd een intens plezierige routine. Altijd met Roseanne en haar man, dat andere stel is afgehaakt. Je zou verwachten dat er ook met zijn vieren altijd wel iemand is die iets anders wil dan de anderen, maar telkens worden we het moeiteloos eens over wanneer we elkaar zien en waar. Wel hebben we afspraken gemaakt, bijvoorbeeld dat contact met de mannen alleen via de groepsapp mag gaan. Ik mag Roseannes man niet appen om te zeggen hoe lekker het was, al vind ik dat soms lastig. Dagelijks verbaas ik me over het pure geluk dat deze dubbele verhouding me brengt. Zo intiem en ongecompliceerd en blij was het altijd alleen met mijn eigen man. En nu heb ik er zomaar een man en een vrouw bij gekregen.'

ROSEANNE (38) ONDERNEMER, MOEDER VAN DRIE KINDEREN VAN 3, 5 EN 9 JAAR

'Het begon met de etentjes die we met zijn zessen hadden, drie ouderparen. Kaja wilde mij tijdens een van die etentjes zoenen; ze kwam die avond wel heel vastberaden op me af. De enige eerdere keer dat ik met een vrouw had gezoend was op mijn 15de. Toch begon ik langzaam maar zeker te wennen aan het idee, en later op de avond, na nog meer drank, zoenden we daadwerkelijk. Eerst een beetje aftastend, later met meer hartstocht. Ik ben altijd heel trouw geweest, mijn man en ik zijn al twaalf jaar samen, we hebben drie kinderen, van 3, 5 en 9. Dit hoort niet bij mij, maar op een of andere manier bracht het zoenen me iets wat ik nog niet exact onder woorden kon brengen, maar wat met niets minder dan geluk te maken moest hebben. Toen Kaja en haar man even later vertrokken, kwam hij nog even teruglopen. 'Sleutel vergeten.' Bij de deur hebben hij en ik toen kort gezoend. Nog diezelfde avond kwamen ze beiden terug. Eerst belden ze, en toen wij instemden, wisten we wat er zou gebeuren, al kon ik natuurlijk niet weten dat ik ja zei op wat een langdurige dubbelverhouding zou worden. Die nacht hebben we twee aan twee staan zoenen. De week erna voelde ik geen spijt, ook niet toen ik me realiseerde dat ik bijna iedere dag met deze mensen op het schoolplein en bij de sportclubjes van de kinderen sta. Sterker, ik wilde dit vaker. Alleen dan zonder dat derde paar, want hen kende ik te goed. Zij was mijn beste vriendin, dat kwam te dichtbij. Met Kaja en haar man was het op de een of andere manier luchtig: het zoenen en de opwinding en het vergroten van mijn wereld was alleen maar fijn.

Een week later stonden ze ineens na een etentje om één uur 's nachts opnieuw voor de deur. Weer zoenden we en ik herinner me hoe ik tegen Kaja zei: de eerste keer kan een foutje zijn, maar de tweede keer is een keuze. Sinds dat moment zien we elkaar eens in de week of eens in de twee weken. Het heeft maanden geduurd voor we echt seks hadden. Ik was bang; wat gebeurt er als je dat ook gaat delen? Nu konden we jaloezie steeds buiten de deur houden, maar kon dat dan nog steeds? We konden aan niemand vragen hoe je dat deed, zo'n verhouding met zijn vieren. In het begin was het zoeken naar de juiste frequentie, naar een goede vorm. We maakten duidelijke afspraken, zoals het verbod om onderling, met zijn tweeën, te appen. Vorig weekend deed Kaja dat toch en stuurde mijn man een berichtje. Maar de volgende ochtend kreeg ik haar excuses, compleet met screenshot van haar app aan hem. Met swingers had ik nooit zoveel op, ik heb het idee dat het er daar platter aan toegaat. Bij ons is het zoveel meer. Niet alleen brengen we als gezinnen veel vrije tijd met elkaar door, gaan samen op vakantie en naar pretparken, tijdens onze avonden met zijn vieren praten we eindeloos over alles. Ik had nooit verwacht dat het met anderen zo fijn en vertrouwd kon zijn. Ik bedoel, in de eerste plaats is het natuurlijk heel opwindend, een ander lichaam, een man, elf jaar jonger dan de mijne, die met zijn lange, onbehaarde lichaam en zachte karakter helemaal mijn type is. Ik strijk hem over zijn korte haar en wrijf de gel eruit, ik ben geroerd en dan is het ineens ook heel gezellig. Zo heerlijk: mijn eigen man vindt het niet alleen goed, maar ik kan er ook met hem over nakletsen.

Wat mij betreft mag dit nog lang zo duren. Al is het natuurlijk ook kwetsbaar, zo'n verhouding met zijn vieren. Aan de andere kant, als er een van de rails dreigt te vallen, is er altijd wel weer een ander die hem of haar erop duwt, corrigeert.

Soms verlang ik naar Kaja's man en dan schrik ik van die gevoelens, die goddank meestal weer snel wegebben. Verliefdheid zou alles in de war schoppen. Vaak sturen Kaja en ik elkaar sexy foto's van onze mannen: kijk, een portret van je minnaar. De saamhorigheid die is ontstaan, vind ik mooi. Laatst lag ik naakt met Kaja's man op de bank en zat Kaja naakt bovenop mijn man op het kleed ervoor. Ineens werd ze emotioneel over haar jeugd, ze vertelde een persoonlijk verhaal. Ik weet nog dat haar man zei: zo open is ze zelden. Dat merk ik bij mezelf ook. Ik laat nooit het achterste van mijn tong zien, maar bij iemand met wie je kust en neukt, is dat ineens veel makkelijker. Hilarische situaties zijn er ook. Zoals kort geleden, toen wij op de bank lagen en zij erachter en ik me over de leuning boog en vroeg: biertje? Nootjes erbij?

Het is een enorme winst, een vat vol plezier en er hangt constant seksuele spanning in de lucht. Onze kinderen zijn allemaal vrienden en vriendinnen en zonder dat zij weten hoe precies, zijn wij dat nu ook. Nogmaals, het ligt voor de hand dat het ook weer afloopt. Dan zullen we elkaar blijven zien op het schoolplein en bij de sportvereniging. We zullen dan ook speelafspraken blijven maken en het halen en brengen onderling regelen. Daar hebben we het natuurlijk al over gehad. Niemand weet hoe het zal gaan lopen, maar niemand mag de dupe worden als dit wegvalt.'

Op verzoek van de geïnterviewden zijn de namen Kaja en Roseanne gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden