ColumnJoy Delima

Ik ben opgeleid met het idee dat mijn geslacht diende voor seks en voortplanting

null Beeld

Door seks als één groot geheim te behandelen, blijven veel jonge mensen onnodig ­­onzeker. Actrice Joy Delima (26) schrijft in klare taal over seks. Waarom heeft ze haar vulva zo lang gehaat?

Vrijwel alles wat ik weet over vulva’s heb ik mezelf geleerd in de afgelopen drie jaar. Ik kocht boeken, las artikelen, stelde ongemakkelijke vragen en bekeek lange documentaires. En elke keer als ik nieuwe informatie vind, verbaas ik me weer over het feit dat ik zo lang zo weinig wist over vulva’s. Terwijl ik bijvoorbeeld bijna alles weet over penissen. Op school al leerde ik over zwellichamen, gevoelige eikels, sperma, gescheurde toompjes, voorhuid, smegma, natte dromen en de stijve ochtendlul. Ik leerde zelfs hoe een spier, de musculus cremaster, ervoor zorgt dat de temperatuur van het zaad altijd een paar graden lager is dan die van het lichaam, door het scrotum constant dichter naar of verder van het lichaam te bewegen.

Maar over mijn clitoris leerde ik vrijwel niets. Dat ze de grootte van een erwt had, dat leerde ik ja. En iets over eicellen, het mysterieuze nat worden, hoe bevruchting werkt en in welke gaten een penis past. Maar dat de clitoris twee keer zoveel zenuwuiteinden heeft als de eikel, of dat de clitoris van binnen ongeveer tien centimeter lang is en dat de G-spot dus eigenlijk gewoon het interne gedeelte van die clit is, leerde ik niet. Eigenlijk werd ik dus grof gezegd opgeleid met het idee dat mijn geslacht diende voor seks en voortplanting en dat er verder vrij weinig gebeurde met mijn vulva, die ik toen nog vagina noemde, wat dus eigenlijk enkel de naam is van de opening waar iets in en uit kan, weet ik nu.

Lang heb ik mijn vulva gehaat omdat ik haar niet begreep. Ik kende de/mijn vulva niet en ik had geen idee of ze wel normaal functioneerde. Sterker nog, ik wist niet eens wat een normaal functionerende vulva precies hoorde te doen. Op mijn 15de werd ik bijvoorbeeld ineens een maand lang ongesteld. Paniek. Huisarts. Na een kort consult en iets over een onregelmatige cyclus schreef ze direct de anticonceptiepil voor. Ik slikte die week erna al mijn eerste pil. Soms vraag ik me af in hoeverre dat nodig is geweest. Misschien was ik gewoon gestrest door mijn eindexamens en waren mijn hormonen uit balans, zoals nu ook weleens gebeurt. Misschien had mijn huisarts me iets kunnen leren over mijn cyclus en had ik daar gewoon mee leren omgaan. Want nu ik eindelijk van de pil af ben begrijp ik juist wat mijn lichaam nodig heeft als ik door stress een week te vroeg of te laat ongesteld word.

Op mijn 23ste ontdekte ik The Vulva Gallery op Instagram. De eigenaar van die pagina, Hilde Atalanta, schildert echte vulva’s van mensen over de hele wereld. Je kunt, met toestemming van Hilde, een foto opsturen. Zo’n geschilderde versie mag in tegenstelling tot een echte vulva wél op Instagram. Het was de eerste keer dat ik andere realistische vulva’s zag. Ik kocht Hildes boek A Celebration of Vulva Diversity en staarde uren naar de asymmetrische, kleine, grote, lange, dunne en vooral echte vulva’s. Ik had me nog nooit zo normaal gevoeld, wat betreft mijn vulva. In het boek leerde ik ook over de anatomie ervan. Ik leerde over de zwellichamen van de clit, de capuchon die over de clitoris zit, de eikel van de clitoris en zelfs uit welke lagen mijn vagina is opgebouwd. Mijn vulva, de vulva is zoveel meer dan alleen een vagina, weet ik nu. Het had me alleen zoveel onbegrip en schaamte bespaard als ik dat als kind op school al had geleerd.

joy.delima@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden